Slik kan du hjelpe svaksynte i hverdagen

0
1436

Hvis du har en venn eller et familiemedlem med svakt syn, så finnes det en rekke måter du kan hjelpe dem på for å komme seg lettere gjennom hverdagen:

Det første du kan gjøre er å hjelpe til med å arrangere et besøk hos optikeren for å lære hvilke optiske hjelpemidler som vil gi størst mulig nytte. Hver eneste person er et unikt tilfelle, noe som betyr at det som fungerer for noen kanskje ikke fungerer for andre.

Stor TV og mobiltelefon

En annen ting vil være å foreslå underholdningsartikler som faktisk ikke krever at man ser veldig bra. Dette kan være lydbøker, bøker med stor skrift – eller de mobiltelefonene man nå kan kjøpe som har et helt enormt tastatur og TYDELIG skjerm. Dette er produkter som alle er myntet på å hjelpe folk med dårlig syn.

Hva med hjemmet?

Slik designer du leiligheten eller huset til å bli mest mulig «svaksynt-vennlig»

Sørg for at deres hjem er godt opplyst, med lyspærer med høy effekt og ekstra lamper eller arbeidslys. Kjøkken-, bad- og arbeidsområdet bør være fullt og jevnt opplyst. Husk på å alltid velge de lyspærene som gir best lys. Sparepærer er faktisk overraskende gode.

Gjør hjemmet enklere å oppholde seg i for svaksynte.

Fjern unødvendig husholdningsskrot som ligger rundt omkring i boligen. Tilby gjerne hjelp med å organisere og innrede hjemmet slik at det er lettest mulig å ta seg rundt i huset uten særlig godt syn.

Merk trapper eller bakker med lyst farget tape. Øyeblikkelige farger som står i kontrast til gulvene fungerer best. Da kan du være sikker på at vedkommende ikke faller og slår seg som følge av «ujevn gulvhøyde». Trapper kan virkelig være farlig for svaksynte personer.

Foreslå å kjøpe en ordentlig stor flatskjerm-TV som gir gode bilder med høy kontrast. Gjerne en 42 tommer eller større. Plasser TV-stolen slik at vedkommende har direkte syn rettet mot TVen.

Vær en shopping-kompis. Det å komme seg ut av huset vil være både inspirerende og fint for folk som har virkelig nedsatt syn. Hvis de ikke engang har godt nok syn til å kjøre bil, bør du kanskje assistere som sjåfør en gang i blant. Det er virkelig sunt og godt å komme seg ut.

Lag en innkjøpsliste på forhånd, og hjelp dem med å finne varer fra butikkhyllene. Oppfordre dem til å gjøre så mye av shoppingen som de kan på egenhånd, men fortsatt alltid med å hjelpe når det er nødvendig.

Når du går utendørs med noen med nedsatt syn, prøv å gå noen skritt foran i et tempo som er tregere enn vanlig. På den måten kan individet forutse terrenget basert på signalene dine. Du skal alltid varsle om hull, ulent terreng og andre potensielle problemer dere nærmer dere og som kan være vanskelig å se. Dette er kanskje åpenbart for enkelte.

Lær så mye du kan om bestemte visjonsproblemer de har. For eksempel har personer med avansert glaukom vanligvis problemer med sidesynet. Det å vite dette vil hjelpe deg med å forutse mobilitetsproblemer.

Pengespill?

Mange finner mye glede i å tippe på sport eller spille andre former for pengespill. Og dette er enda en utfordring som kan være vanskelig å overkomme hvis man er svaksynt.

Til tross for at Lotto-trekningen på NRK er mulig å høre for svaksynte, så er det mye de går glipp av. Det gjelder blant annet leovegas casino, poker, skrapelodd og andre mer avanserte spill.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here