Steg-for-steg: Hvordan ta på kontaktlinser

8
25007

Hvordan legge kontaktlinser på øyet smertefritt?
Din optiker bør kunne gi deg mer utfyllende informasjon om de sikreste og enkleste doctor-patient-1080408_960_720måtene å sette inn kontaktlinser på, men jeg har laget en guide som enkelt og trinnvis skal vise deg hvor lett det kan gjøres.

Veldig mange sliter med problematikken med å ”ta” på øyet sitt da mennesket har et instinkt om at det skal være fritt for ulumskheter. Derfor vil det så absolutt være en barriere å bryte. Jeg har til og med hørt om folk som har slått fra seg tanken om linsebruk på grunn av en dårlig førstegangsopplevelse.

Dette er hvordan du setter kontaktlinser på øyet:

0) Vask og skyll hendene grundig. Bruk helst varmt eller lunkent vann.

1) Fjern den første kontaktlinsen fra linseetuiet eller linsepakken og sørg for at den er ren, klar og uskadet.

2) Skyll linsen med noe linsevæske (følg instruksjonene til din øyelege og bruk den linsevæsken som du har fått anbefalt).

3) Kontroller at linsen er brettet ut ordentlig og at den ikke er vrengt. Du kan lett se på hvordan kontaktlinsen ligger på fingeren om hvorvidt den ligger riktig eller ikke. Den harde siden skal ligge inn mot pekefingeren mens den myke siden skal ligge opp.

Det kan illustreres med følgende foto:

skjermbilde-2016-09-14-kl-23-54-33

4) Plasser linsen på tuppen av pekefingeren (høyre eller venstre, avhengig av om du er høyre- eller venstrehendt).

5) Hold hodet opp når du trekker øvre øyelokk oppover med langfingeren på den hånden som ikke holder kontaktlinsen.

6) Se oppover og trekk nedre øyelokk ned med fingeren på hånden du ikke bruker til å plassere linsen. Selv pleier jeg å bruke pekefingeren til å skyve opp øvre delen av øyelokket og tommelen til å skyve ned andre del. Det er altså viktig at du både skyver øyelokket oppover og nedover på samme tid for å gjøre øyeeplet så stort som mulig.

Følgende bilde er lånt fra Acuvues egen instruksjonsvideo på YouTube:

skjermbilde-2016-09-14-kl-23-57-31

7) Mens du fortsatt ser opp skal du bruke pekefingeren til å forsiktig plassere linsen mot bunnen av øyet.

8) Hold øyelokket åpent og fjern pekefingeren fra øverste del av øyelokk veeeeldig sakte. Så fjerner du sakte hånden fra nedre øyelokk mens du ser rett frem..

9) Lukk øynene og deretter forsiktig bruke fingeren for å sikre og sentrere linsen på øyet ved å klappe øyelokket. Blink et par ganger for å være helt sikker på at kontaktlinsen sitter akkurat som den skal.

10) Gjenta samme prosedyre med det andre øyet.

Om du har noen spørsmål rundt dette med å ta på kontaktlinser, så kan du benytte deg av kommentarsystemet som funker på slutten av artikkelen her. Ellers finnes det haugevis med liknende guider rundt omkring på nettet, men jeg har sett at de aller fleste er på engelsk.

Jeg har brukt kontaktlinser i vel fem år nå, og husker med skrekk og gru tilbake på den dagen jeg og mamma satt med linsevæske, et par kontaktlinser og frykt for at dette skulle gå dårlig første gangen. Om du har klart det èn gang, så er det ikke noe problem å gjøre det igjen.

Hvis du skulle ønske å ha en videopresentasjon om hvordan man gjør dette, så legger vi ved en god veiledningsvideo her:

8 KOMMENTARER

 1. jeg gjør det på akkurat samme måte som videoen viser meg (på samme måte som min optiker ba meg), men så snart jeg drar fingeren vekk fra øyet objektivet kommer kontaktlinsen med øyet. og hvis den ikke gjør det, så faller den ut når jeg blunker.

  HVORDAN er man ment til å holde den inne i øyet? jeg er ikke lov til å få et par før jeg kan bevise min optiker som jeg kan sette dem inn og ta dem ut. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt.

  Beklager at jeg snakker/skriver ganske dårlig norsk, men håper du forstår problemet mitt.

  • Problemet ditt er at kontaktlinsen detter ut etter at du har tatt den på.

   Mitt tips er; se opp i taket når du tar på linsen. Da “faller” den lettere på. Lykke til!

 2. Det er vel få artikler som har et større behov for en youtube-video enn en som omhandler hvordan man kan ta på kontaktlinser. Noen ting er rett og slett bare vanskelige/umulige å få overført til tekst.

  Er en grunn til at de fleste nettsider på engelsk om dette emnet faktisk har en video i seg.

 3. Godt å se at dere lager en guide. Husker den første gangen jeg skulle ta på kontaktlinser – det var ikke akkurat veldig lett uten å ha noen guide å følge. Det var i 1980 eller noe og da var det ikke bare å gå på nettet og finne fine guider som dette. 🙂

  mvh Marta

 4. Det er utrolig lett å ta på kontaktlinser tredje og fjerde gangen man gjør det, men utrolig ubehagelig å gjøre det første gangen. Tror nok det er mer en mental sperre for mange enn faktisk noe som kroppen sliter med. DU kan tenke på hvor mange folk som bruker linser i Norge,,,600.000 eller noe (mener jeg å ha lest).

  Men en god post. Takk for info.

  • Hei Charles,

   jeg visste ikke at det var over en halv million mennesker som brukte kontaktlinser i Norge. Men det kan kanskje være riktig.

   Takk for skryt – vi har sett at denne bloggposten er veldig populær. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here