Kontaktlinser – morgen og kveld

2
1424

Kontaktlinser

Det er to ganger om dagen du må drive med kontaktlinsene dine. Som regel må du ta dem på om morgenen (med mindre du velger å gå med briller den dagen), mens du må ta dem av igjen på kvelden.

Viktig er det i hvert fall at du ikke sover med kontaktlinser i og med at du vil få ødelagt øynene om det skjer.

Fargelinser er også svært gunstig å bytte ut, men flere av fargelinsene har faktisk en annen ordning slik at du ikke kan ha dem på i mer enn 7-8 timer. Det er i hvert fall ikke anbefalt.Man skal alltid lese instruksjonene på pakningen når man kjøper og bruker kontaktlinser – det er den beste kilden til nyttig informasjon man kan få.

Sliter du med tørre øyne når du bruker linser?

Veldig mange sliter med tørre øyne når de benytter seg av kontaktlinser over en hel dag. Grunnen kan være at man rett og slett overskrider den tiden man burde ha kontaktlinsene på øyet. Hvis du kjenner det minste ubehag, så skal du umiddelbart ta ut linsene. Et godt tips er å ta med seg linseetuiet samt briller på skole eller jobb, og på den måten kan man være sikker på at man kan skifte til briller hvis man begynner å merke at noe er galt.

Så om du skal prøve å ta mest mulig vare på øynene dine, så bør du følge disse tipsene:

1. Ta på kontaktlinsene om morgenen. Bruk normal fornuft og pass på at du alltid vasker hendene før du tar på selve kontaktlinsen.

2. Ta av kontaktlinsene om kvelden. Hvis du bruker dagslinser trenger du egentlig ikke passe særlig godt på hygienen da linsene skal kastes uansett, men husk alltid å bruk såpe og varmt vann før man tar av månedlinsene og legger dem i linseetuiet.

3. Pass på å ikke bruk kontaktlinsene over en lengre periode slik at man får tørre øyne eller merker andre ubehag.

Hva skjer hvis man bruker linsene over en for lang periode?

Det er riktignok ikke bare tørre øyne som kan forårsakes av overforbruk. Jeg vet om flere som har fått midlertidig nedsatt syn av å bruke linsene i en alt for lang periode per dag. Legen Rick Klingensmith har skrevet en artikkel der han viser til at han minst tre ganger hver eneste uke blir nødt til å behandle pasienter som har gjort den store «nybegynnerfeilen»: de har hatt på kontaktlinsene i for lang tid.

Klingensmith sier at den vanligste grunnen er at man prøver å spare penger (ref. de som bruker en månedslinse over lengre periode enn én måned), men at konsekvensene kan være øyeinfeksjon og oksygenmangel. Øynene får nemlig ikke puste i like stor grad som når man går uten linser, og det kan føre til at man utvikler alvorlig skade på øynene.

Som det allerede står ganske eksplisitt i artikkelen:

If these cells are deprived of oxygen, they quickly become swollen and weak, and expose the cornea to bacteria. If your lenses are not allowing oxygen in, then they are not letting bacteria out.

Og for å oversette det til norsk: hvis man ikke tar ut linsene på en stund, så vil de blokkere for at øyet får «puste» og dermed fjerne seg med bakterier. Nettopp slik dannes alvorlige infeksjoner.

Tro meg: legeregningen er mye dyrere enn det koster å kjøpe et nytt par månedslinser.

2 KOMMENTARER

  1. Mange vil nok kalle dette en litt overflødig artikkel, men jeg vet at det er mange (idioter) som faktisk sover med kontaktlinsene på.

    Som lege må jeg si at det er direkte farlig.

    • Ja, jeg har hørt et utall historier om folk som ikke tar vare på øynene sine og heller velger å sove med kontaktlinser på. At dette er direkte skadelig for øynene er én ting, men ubehaget som kommer når man våkner opp er ikke noe jeg setter veldig stor pris på akkurat.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here