Spørsmål og svar om kontaktlinser og bruk av linser

1
877

Sitter du på gjerdet når det gjelder valget om å skaffe kontaktlinser? Kommer det til å gjøre vondt å ta dem av og på? Hvor mye vil det koste meg hvert år? Og er jeg nødt til å bruke mye tid på hele prosessen?

Du sitter nok med mange spørsmål som du ønsker å ha svar på. Og det skal vi gi deg.

Hvor lang tid tar det å bli vant til kontaktlinser?

Avhengig av hvilke kontaktlinser du bruker, så kan ta det fra et par dager og opp til kanskje to uker. Jeg bruker dagslinser, noe som gjør at denne ”ta av og ta på”-prosessen foregår hver dag. Det tok meg kun et par dager før jeg var skikkelig vant til å bruke linser, og det blir veldig fort en rutine.

Youtube er en meget god kilde til informasjon om hvordan man gjør seg vant til å bruke linser. Jeg vet personlig at mange vegrer seg for å bruke linser på grunn av at man ikke tror at man skal klare morgen- og kveldsrutinen, men det er litt som med å sykle: når du først har overkommet det, noe man gjør med hyppig trening, så tenker man ikke over det etter en stund.

Er det vanskelig å plassere kontaktlinsene på øyet?

Plassere kontaktlinsene på øynene er den vanskeligste delen ved å bruke linser.
Enten kan optikeren lære deg hvordan du gjør det eller så kan du alliere deg med en venn/venninne som har brukt linser en stund. Jeg slet veldig og valgte til slutt å gå på internett for å finne forskjellige metoder å plassere dem på, men til slutt gikk det heldigvis helt fint.

Vanskelighetene kommer som følge av at øynene naturlig prøver å frastøte inngang av fremmedlegemer på øyeeplet. Derfor må du trene øynene til å ikke blunke når du skal plassere kontaktlinsene.

Et utsnitt av vareutvalget til Shopping4net på fargelinser.
Et utsnitt av vareutvalget til Shopping4net på fargelinser.

Er kontaktlinser vanskelig å ta vare på?

Nei, vedlikehold er enkelt.

Med dagslinser kaster du dem i søpla hver eneste dag og med månedslinser legger du dem i en linsevæske slik at de holder seg fuktige. Det aller meste skal være ganske enkelt forklart med sunn logikk og kan også bli funnet på de forskjellige nettsidene om kontaktlinser på nett.

Alt du egentlig trenger vil du få dersom du besøker din lokale optiker eller leser litt rundt på nettet. Dette er virkelig ikke noe som burde være vanskelig å lese seg opp på.

Kan man bruke kontaktlinser når man driver med sport?

Selvfølgelig! Men du skal ikke tro at linsene beskytter mot noe skade som skjer på øynenebasketball-155997_960_720 dine mens du holder på. Man er like utsatt som øyeskader som en som ikke bruker kontaktlinser.

Med mindre det er noen briller som knuses og glassbiter som fyker inn i øyet selvfølgelig, men hvor ofte hører du at det skjer?

Svært sjelden. 

Kan en kontaktlinse forsvinne bak øyet og ”inn i hodet”?

Kort svar: nei, det er ikke mulig. Merkelig nok har jeg fått en del spørsmål på mail om dette, men det kan avvises umiddelbart.

Med dette håper jeg at du er overbevist om å begynne med kontaktlinser og at du i hvert fall tør å prøve deg på å bruke noe annet enn briller. Jeg kan love deg at du får en mye enklere hverdag!
1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here