Slik finner du ut om hunden/katten din har dårlig syn

1
4405

Kjæledyret kan uavhengig av alder begynne å få nedsatt syn, og synsproblemene kan virkelig være en plage for både eier og dyr. For yngre dyr er dette vanligvis et resultat av infeksjoner og arvelige sykdommer. Men dyr eldes akkurat på samme måte som oss mennesker, og det er ikke akkurat uvanlig at sansene begynner å svikte litt desto eldre dyret blir.

Spørsmålet du mest sannsynlig har kommet til denne artikkelen for å finne ut av er: hvordan kan man faktisk vite at kjæledyret er i ferd med å miste synet?

Her er fire måter du kan sjekke om hunden eller katten din begynner å se dårlig på.

PS! De vanligste husdyrene i Norge er katt og hund, så det er disse dyrene vi først og fremst fokuserer på i denne artikkelen.

Først: hva kan defineres som “dårlig syn” for en hund eller katt?

I følge Doctor Stanley Coren, som har uttalt seg til ABC News om dette emnet, har hunder et utgangspunkt på “20/50” – noe som betyr at synet er betydelig dårligere enn det er hos mennesker. Hvis en hund skulle kjøre bil, så ville den blitt pålagt å bruke briller eller kontaktlinser under kjøring. Så dårlig er det faktisk.

Et perfekt syn er definert som “20/20”.

Hvorvidt katter har bedre eller dårligere syn enn mennesker er egentlig ikke så lett å svare på. Men det er noen ting som kan slås fast:

1) De har en synsvinkel på 200 grader mot menneskers 180 grader. Dette gjør at de får med seg ting i «dødvinkelen» mye lettere. Sånn sett kan man vel slå fast at katter burde

Katter har ganske spesielle synsegenskaper.

være bedre egnet til å kjøre bil enn mennesker (og spesielt hunder)? 🙂

2. Katter har også et godt syn om natten som følge av at de har en elliptisk øyeform og større hornhinner. Dette gjør at øynene deres klarer å «skille ut» en del av det mørke som vi mennesker ser. Katter har derfor veldig lett for å komme seg fra A til B i svarteste natta.

3. Katter er også ganske nærsynte. Der mennesker kan se objekter tydelig på mellom 30 og 60 meters avstand, vil en katt trenge å være så nær som 6 meter for å se like objektet like klart.

La oss komme til poenget med artikkelen: hvordan tester man egentlig om kjæledyret sitt begynner å se dårlig?

1. Avstandsmåling med bekjent eller leketøy

Hvis du har god peiling på hvordan dyret ditt normalt (=historisk sett) har reagert på diverse aktiviteter, så kan det være lett å prøve å «teste» dyrets syn. Dette er slik jeg gjør det:

Ta hans eller hennes favorittleketøy og se hvor langt unna du kan la det ligge før hunden ikke lengre vet at den er der. Du bør være forsiktig med leketøy som har sterke farger da dette vil være lettere å oppdage. Husk også på å kontinuerlig teste under samme lysforhold.

Det kan være greit å la en annen holde dyret mens du sakte, men sikkert nærmer deg. Prøv det flere ganger og se om hunden reagerer ved samme avstand hver eneste gang.

Dette er riktignok lettere å utføre dersom du har hund. Det kan være litt utfordrende med katter da de ikke er like “lydige”. 

En annen metode innebærer ganske enkelt å legge merke til når dyret kan gjenkjenne en venn som kommer gående på avstand. Er det tjue meter? Ti?

Så joda – dette er ganske unøyaktig «forskning» og metoden er høyst tvilsom, men min erfaring er at det i stor grad fungerer hvis du bruker den samme vennen eller det samme leketøyet og passer på at alle andre forhold er de samme (omgivelser, lyd, lys, etc.). En slik test kan ganske effektivt begynne å kjenne igjen tegn på aldrende synstap som for eksempel grå stær. Hvis du begynner å tro at hunden eller katten din begynner å se dårlig, så anbefales naturligvis et besøk til veterinæren. De har spesialverktøy til å faktisk identifisere og slå fast hvorvidt man bør la dyret gå gjennom en form for behandling.

2. Har den noe på øynene?

Ta en nøye kikk på øynene. Ser du noe som ikke har vært der tidligere? Finn gjerne frem gamle bilder for å sammenligne. Hvis du ser endringer vil det være lurt å sporenstreks kontakte veterinær.

3. Nattsynstesten

Et godt mørkesyn er det første dyret vil miste. Men det er vanskelig å få greie på nøyaktig når dette skjer fordi hunder og katter veldig sjelden er under oppsyn på natterstid. Og husdyr pleier ikke akkurat å bumpe borti møbler – de har jo full kontroll på hvor alt er.

Her blir du nødt til å utfordre dyret ditt litt. Flytt på noen møbler, slå av lysene, gå inn i et annet rom og kall på dyret ditt. Du blir kjapt klokere på kjæledyrets evne til å navigere om natten ved å se hvordan han/hun klarer seg gjennom «hinderløypen» du har satt opp.

4. Spør din lokale veterinær.

Hvis du har gjort noen forsøk på egenhånd og konkluderer med at kjæledyret har svakere syn enn tidligere, så kan man ikke unngå å dra til dyrlegen. Her vil du fortelle om dine forsøk (og dermed dine mistanker) samt få utført en fullstendig synstest.

Veterinæren vil gi deg ett av to svar: enten har du vært litt for paranoid og trodd at hunden eller katten har dårligere syn enn den egentlig har, eller så blir du nødt til å gjøre noe for at dyret skal få et bedre liv. Katte- og hundeøyne er ikke så forskjellige fra menneskeøyne – ofte finnes det hjelpemidler som kan korrigere synet:

1. Kostholdsendringer.
2. Medisinering.
3. Kirurgi.
4. Eller, i noen tilfeller, kan hunder og katter faktisk bruke briller. (Hvis du ikke tror meg: gå inn på Google bildesøk og søk på «Dogs with glasses»).

Hvis du har forslag til hva vi skal legge til i artikkelen eller noe du lurer på angående dette emnet, så er du mer enn hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet.

1 kommentar

  1. Jeg fant ut at katten min begynte å se dårlig etter at den måtte komme virkelig nærme meg før den gjenkjente meg. Noen sier at katter har andre måter å gjenkjenne steder og personer på, men det tror jeg egentlig ikke særlig mye på.

    Hvis katten begynner å slite med synet slik at han/hun nesten blir blind, så er det ikke så mye å gjøre enn å avlive. Veldig få husdyr kan ha et verdig liv uten et fungerende syn.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here