PRK laseroperasjon – guide og risiko

5
1896

PRK laseroperasjon – guide og risiko

Radial keratotomy (“PRK lasoperasjon” på norsk) innebærer en operasjon hvor man gjør små kutt i hornhinnen som flatlegger hinnen og dermed reduserer nærsynthet . Hos personer som har både astigmatisme og nærsynthet kan kirurgen foreta ytterligere kutt for å flate den misdannede delen av hornhinnen som forårsaker skjeve hornhinner.

PRK er ikke så veldig vanlig her hjemme i Norge, men tilbys av rundt halvparten av alle øyeklinikkene (sjekket kjapt via Google, så statistikken her er ikke helt til å stole på).

På grunn av at resultatet på det første øyet kan påvirke hvordan operasjonen vil bli gjort på det andre

Du kan kvitte deg med brillene kjappere enn du tror. Foto: Wikimedia commons,user: Lord P

øye, er det slik at mange kirurger venter 6 uker før behandlingen av det andre øyet starter. Denne forsinkelsen reduserer også risikoen for spredning av hornhinne-infeksjon til det andre øyet. PRK laseroperasjon er med andre ord en type laserkirurgi som er veldig vanlig å ta her hjemme i Norge – i og med at man slipper ventetiden på rundt 2 måneder.

Når det er sagt er det ofte slik at mens du venter på den andre prosedyren blir du vanligvis utstyrt med en kontaktlinse for øyet som fortsatt er nærsynt i og med at to svært ulike synshemmelser på øynene

fører til forvrengt syn.

Hva du kan forvente etter en PRK laseroperasjon?

PRK er en poliklinisk prosedyre . Det gjøres under lokalbedøvelse i kirurgens kontor eller på en vanlig laserklinikk . Operasjonen på det ene øyet tar ca 10 til 15 minutter og hele prosessen tar vanligvis mindre enn to timer – inkludert forberedelsestid, hviletiden du trenger rett etter operasjonen og papirarbeidet.

Etter operasjonen kan du enten ha en lapp over øyet eller en kontaktlinse direkte på øyeeplet, og i tillegg vil du kunne få en resept for smertemedisin fra legen din. Under en PRK laseroperasjon vet jeg at enkelte er nødt til å komme tilbake dagen derpå for at kirurgen skal undersøke øyet og skrive ut resept på noen øyedråper for å hindre betennelse og smitte.

Flere oppfølgingsbesøk er også ofte nødvendig – vanligvis uken etter operasjonen og deretter et par ganger gjennom det første året etter operasjonen .

Fakta

* Helbredningsprosessen er vanligvis rask med bare mildt ubehag. Du kan gå tilbake til normale aktiviteter i løpet av få dager .

* Noen mennesker kan ha smerter (verkende eller bankende), eller en følelse av at det er noe i øyet i 24 til 48 timer etter operasjonen .

* Synet ditt kan være uskarpt i et par dager etter operasjonen . Ikke kjør før synet er helt perfekt.

* I rundt to uker etter operasjonen bør du unngå å drive med sport sport, ta på øyesminke samt andre aktiviteter som kan få vann i øynene. Kirurgen kan anbefale at du dusjer før operasjonen og deretter unngå dusjing for en dag eller to etterpå for å unngå å få vann i øynene.

Ustabilt syn er vanlig i de første tre månedene etter operasjonen og kan vare i opptil ett år . Synet ditt kan variere litt i løpet av en dag (men ikke til det punktet at du trenger briller).
5 KOMMENTARER

 1. Jeg har samlet litt generell informasjon om PRK-laseroperasjon sånn at de av dere som lurer på om det er noe for dere kan få en smakebit på å se hva det faktisk dreier seg om. Det finnes så mye rar informasjon på internett som er postet der av klinikker som prøver å få alle kundene sine over på en LASIK-operasjon at PRK nesten bare drukner i mengden. Litt synd egentlig, for det er et godt alternativ til mye annet (kontaktlinser, briller og LASIK-operasjoner som er alt for dyre).

  Photorefractive keratectomy (PRK) og laser-assistert sub-epitel keratectomy (eller laser epithelial keratomileusis [1]) (LASEK) er laser øye kirurgi prosedyrer som skal rette opp en persons syn, redusere avhengigheten av briller eller kontaktlinser. Lasek og PRK endre permanent formen på den fremre sentrale hornhinnen ved hjelp av en excimer laser for å ablate (fjernet ved fordampning) en liten mengde av vev fra det corneale stroma på forsiden av øyet, like under den corneale epitel. Det ytre lag av hornhinnen blir fjernet forut for ablasjon. Et datasystem sporer pasientens øye posisjon 60 til 4000 ganger per sekund, avhengig av merke av laser som brukes, omdirigere laser pulser for presis plassering. De fleste moderne lasere vil automatisk fokusere på pasientens visuelle aksen og vil stoppe hvis øyet beveger seg utenfor området, og deretter fortsette ablating på det punktet etter pasientens øye er re-sentrert.

 2. Skjønner ikke engang at noen nordmenn våger å ta noe annet en LASIK øyeoperasjon når det er det som er aller mest profilert her hjemme og det er beviselig at dette er hva øyelegene her til lands faktisk klarer å operere med.

  Da er ikke PRK/PKR (vet ikke hva fortkortelsen er) et godt alternativ når man tar øyeoperasjon.

  • Godt poeng. Allikevel føler vi at det er såpass relevant med en sånn øyeoperasjon at vi ønsker å opplyse om det til folk slik at de selv kan velge hva de ønsker å utføre.

 3. Det er for mye risiko med en sånn operasjon. LASIK er den beste måten å få utført en øyeoperasjon på, det er det vel nesten ikke noe tvil om hos noen.

  Så forstår ikke helt denne “hypen” rundt det med LASIK osv.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here