Øyedråper mot tørre øyne

0
954

Fiks tørre øyne med øyedråper

Veldig mange av oss som har brukt kontaktlinser i mange år kjenner godt til problemet med at øynene kan bli litt tørre etter lang tids bruk. Øynene begynner å klø og noen ganger ender det med at tårekanalene åpner seg med full styrke. Noen ganger kan problemet med tørre øyne løses med

Alocril øyedråper. Foto: Wikimedia commons,user: Mariusz Ch.
Alocril øyedråper. Foto: Wikimedia commons,user: Mariusz Ch.

øyedråper. Det er riktignok slik at øyedråpene vanligvis bare gir en kortvarid lindring av problemet, men det finnes varianter som både er mer effektive og har en langvarig effekt.

Dette er avhengig av både hvilken type du benytter og hvor tørre øyne du faktisk får.

Øyelegen din vil foreslå den beste varianter for deg etter at han/hun har undersøkt øynene dine.

En ting som er spesielt viktig er å informere legen din om at du benytter deg vanligvis av kontaktlinser. De aller fleste øyedråper kommer med enkelte konserveringsmidler som kan misfarge kontaktlinsen din, noe som gjør at de rett og slett blir ubrukelige. Det er stor forskjell på hvilke medikamenter du skal og ikke skal bruke på øyet når du er kontaktlinsebruker.

Anbefalte produkter

Det er egentlig kun èn nettbutikk jeg sverger til når jeg kjøper øyendråper mot tørre øyne her hjemme i Norge: LensOn. Og her kan jeg anbefale to produkter som garantert holder øynene dine våte og komfortable gjennom hele dagen.

De jeg har prøvd å kjøpe via apoteket her jeg bor er rett og slett ikke gode nok. Enten fungerer de bare en veldig kort periode eller så føler jeg nesten at de er så milde at de ikke fungerer i det hele tatt. Trist.

Uansett: her er de to produktene jeg pleier å bruke. En av produktene bruker jeg de dagene jeg bruker linser og den andre bruker jeg når jeg har «hviledag» (=les, bruker briller). Blink Contacts er øyendråper som er spesialdesignet til å gi øyet nok væske sammen med bruk av kontaktlinser. Produktet inneholder noe som heter natriumhyaluronat, noe som er et stoff øynene naturlig produserer for å holde seg friske gjennom en hel dag. Disse er tipp-topp! Og billige!

Dagene jeg ikke bruker kontaktlinser pleier jeg ofte å bruke Systane ULTRA. Øynene mine blir spesielt tørre på vinterstid, og da er et par dråper av disse nesten helt livsnødvendige for at jeg skal gå gjennom hverdagen uten å kjenne tørrhet.

En slik pakke koster litt over 100 kroner, men den holder i hvert fall i et halvt år. Det bør du nok koste på deg hvis du sliter med ubehag.

Hva forårsaker tørre øyne?

Øynene dine blir tørre når tårekanalene din har gått tom for væske tli å holde dem våte og komfortable. Dette er rett og slett fordi kroppen ikke klarer å produsere nok tårer. Men det er også biologiske forskjeller som er med på å avgjøre hvem som ofte opplever tørrhet da det er store forskjeller på kvaliteten på tårene.

Alle typer biologiske og miljømessige årsaker kan føre til tørre øyne. Kvinner som er gravide eller får hormonbehandling opplever dette i stor grad. Tørre øyne kan også være en bieffekt av at man tar medisin mot for høyt blodtrykk. Mange opplever også, som tidligere nevnt, tørre øyne hvis de går med kontaktlinser i for lang tid av gangen. Og hvis du har tatt en øyeoperasjon, så vil du mest sannsynlig oppleve tørrhet i ukene og månedene etter operasjonen.

Problemet er nok mer vanlig enn du tror. En studie viste at rundt fem millioner amerikanere over 50 år blir regelmessig plaget med for tørre øyne – de aller fleste kvinner mellom 50 og 70 år.

Kan man kjøpe vanlige øyedråper på apoteket uten resept?

Ja, det er en del øyedråper som kan kjøpes uten å ha gått innom fastlegen og hentet resept.

Primært deler man inn øyedråper i to kategorier: med og uten konserveringsmiddel. Konserveringsmiddel er lagt til i enkelte øyedråper fordi de hindrer bakterievekst. Ofte kan man oppleve kløe eller svie når man benytter seg av slike øyedråper, og det er rett og slett fordi de er ment til å behandle mer seriøse symptomer. Hør med apotekeren eller din fastlege hvis du er i tvil, men det er alltid lurt å prøve seg frem med det mildeste alternativet først.

Holdbarhet og oppbevaring

Hvis du allerede har kjøpt øyedråper og lurer på hvordan de skal brukes og oppbevares, så vil du etter all sannsynlighet finne mye relevant informasjon ved å lese på pakken. Et annet godt tips er å Google produktnavnet og finne frem til engelskspråklige nettsider som du kan veiledes fra.

På generelt grunnlag vil jeg si at de aller fleste skal oppbevares i romtemperatur og at de ikke kan brukes mer enn én måned etter at du har åpnet dem.

Alternativ behandling

Det finnes også en del alternativer til øyedråper hvis du har tørre øyne.

Dette er blant annet:

– Vitaminpiller
– Linfrø
– Fiskeolje
– Annet kosttilskudd

Men igjen er jeg nødt til å gå tilbake til rådet om å alltid rådføre deg med en sertifisert lege som kan undersøke øynene dine og forhåpentligvis gjenkjenne symptomene. Det er nemlig ikke sånn at alternative behandlingsmetoder kan fungere som en erstatning for øyedråper. Ikke tro alt du leser på internett og verifiser alle myter du skulle komme over med en optiker eller øyelege før du setter i gang “egenbehandling”.

Ta problemet seriøst

Det er enkelte produkter som hindrer deg i å løpe rundt med rød øyne, men som ikke er noen varig eller god løsning på problemet med tørre øyne. Hvis målet ditt er å tillegge øynene mer væske, så er det viktig at du unngår produkter som utelukkende er designet til å fjerne rødheten i øynene. Det er ofte stor forskjell på hva som ligger bak disse to symptomene.

På generelt grunnlag kan man si at det finnes mange fine produkter man kan kjøpe på et vanlig apotek uten resept, men som vi allerede har vært inne på kan tørre øyne være et faresignal som viser at noe er alvorlig galt med kroppen din. Du bør hvert år gå til en legesjekk for å se at alt er som det skal være med helsen, og du bør i hvert fall fortelle fastlegen din dersom du jevnlig eller konstant opplever at øynene dine tørker ut. Hvis legen din vet hvorfor du opplever dette, så er sjansen for å bli kvitt problemet også mye større.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here