Ny teknologi på øyekirurgi

0
1775

Ny teknologi på øyekirurgi

Øyekirurgiteknikker er alltid på fremmarsj når det kommer til utvikling av teknologien. Faktisk har de kommet så mye gjennom de årene som i dag, har mange sykehus begynt å tilby avansert øyekirurgi. Det er flere og flere som trenger øyekirurgi, og da er det naturlig at markedet kommer etter – spesielt de private klinikkene som utfører forskjellige former for synsoperasjon er i vinden nå til dags.

Før måtte man være klar for at en øyeoperasjon som reparerte grå stær, korrigere netthinnens avdelinger, makuladegenerasjon, og lignende for å være forberedt på en helbredingsperiode på inntil fire

LASIK-operasjon er på vei opp og frem. Foto: Wikimedia Commons, user: Janke

uker eller mer. Primært er dette fordi de fleste øyeoperasjoner innebærer bruk av suturer eller masker. Når pasienten forlater sykehuset tar det vanligvis fra tre til fem uker før maskene oppløses. Det er også risiko at i denne perioden kan øyet bli betent eller infisert.

Øyekirurgi uten sting minimerer de fleste av disse problemene.

Den viktigste faktoren til at slik øyeoperasjon utføres uten sting har vært gradvis miniatyrisering av mange av de operative verktøyene som brukes i disse operasjonene. De mindre verktøyene som brukes i disse operasjonene betyr at mindre kutt er i stand til å bli gjort i selve øyeeplet. Jo mindre kutt, jo færre masker nødvendig det blir dermed raskere helbredelse. På et visst punkt blir kuttene så små at de praktisk talt helbreder seg selv. Og dette er grunnlaget for de nye teknikkene som brukes til å utføre kirurgi på øyet av ulik form og av ulik årsak.Ny teknologi – flere fordeler

Disse type operasjoner gir et stort antall fordeler for pasienten. Til å begynne med er operasjonstiden redusert til en dag eller enda mindre. I tillegg, fordi kuttene er mye mindre enn normalt vil hele driften være tryggere. Og til slutt, er sjansene for øyeinfeksjon betydelig mindre.

De fleste av de instrumenter som brukes i slike øyeoperasjoner er disponible på gode sykehus og private klinikker i både Norge og resten av den vestlige verden. Verktøyene er vanligvis introdusert i øyet via en liten fleksibel slange som settes inn i øyet. Disse små rørene kalles kanyler og har historisk  vært brukt til å drenere væske eller fett fra kroppen eller å innføre medisiner til kroppen.

Stanford University har skrevet en artikkel om hvordan den nye teknologien, som kalles for “IntraLASIK”, har blitt godtkjent av amerikanske helsemyndigheter – og hvordan en slik teknikk kan hjelpe mennesker som tidligere har blitt stemplet som uegnet til å få utført laseroperasjoner. Det er ganske interessant lesning, og du kan lese hele artikkelen her.

Hva har den nye utviklingen i øyeoperasjonsbransjen ført til?

1. At flere tar øyeoperasjon.
2. Færre komplikasjoner.
3. Lavere priser og bedre leger.

Det er med andre ord ikke noen grunn til å sørge over at man utvikler seg på et så viktig område som syn og synskirurgi.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en øyelege eller kirurg om du lurer på noe mer rundt synskirurgi da de er vant til å få spørsmål fra folk som lurer på sikkerhet og teknologi rundt øyeoperasjonen.
LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here