Ny studie viser “sammenheng” mellom linser og øyeinfeksjon

0
655

Jeg er nødt til å starte denne artikkelen med en liten disclaimer: det er ytterst, ytterst få av de som bruker kontaktlinser som noen gang får problemer med øyehelsen sin. Allikevel gjøres det hyppig forskning for å finne ut nøyaktig hvor farlig det er å bruke kontaktlinser.

Og det var nettopp en av disse studiene som nylig ble spredd ut til flerfoldige amerikanskedoctor-and-patient-1080409_960_720 aviser og nyhetsnettsteder som var raskt ute til å spre propaganda om farene ved linser.

Men hva var det nøyaktig denne studien viste?

Centers for Disease Control, et uavhengig og anerkjent amerikansk forskningssenter for ulike sykdommer, undersøkte 1100 mennesker som hadde øyeinfeksjon i tidsrommet 2005-2015. Av disse pasientene var det bare en femtedel (220) som hadde alvorlige nok symptomer til å medisineres. Og det var kun 25 % av det totale antall pasienter (275) som brukte kontaktlinser.

Med andre ord er studien ganske verdiløs. Den viser ikke noen sammenheng mellom bruk av kontaktlinser og høy risiko for øyeinfeksjon – tvert i mot. Tre fjerdedeler av studiens pasientgruppe brukte ikke linser.

Les også: Slik tar du vare på øynene dine når du bruker linser

Vi kan heller ikke undergrave det faktum at folk som ikke følger klare retningslinjer vil ha en mye større sannsynlighet for å utvikle øyesykdommer. Hygiene er det viktigste nøkkelordet under all håndtering av linser, og til tross for at kontaktlinsene i seg selv ikke er farlig for øyet, så kan ting utvikle seg i gal retning dersom man ikke passer på å gjøre ting ordentlig.

Skrekkhistorie

Når avisene først har fått vann på mølla, så inkluderer de ofte en “skrekkhistorie” i artikkelen for å gjøre ting så levende som mulig. News4jax, en nyhetsnettside jeg for øvrig aldri har hørt om, presenterte denne saken etter å ha fått tak i forskningsartikkelen. Her forteller de historien til Chris Brewer som fikk øyeinfeksjon etter å ha svømt med kontaktlinsene sine.

Når man dykker litt ned i saken og ser hva som har skjedd, så har han fått et kutt på hornhinnen forut for “ulykken” og dermed blokkert oksygentilførselen med en skitten kontaktlinse. Med andre ord: mannen hadde gjort alt feil.

Videre forteller Brewer om hvordan han opplevde hendelsen. “Det var definitivt 10 ut av 10 mulige på smerteskalaen. Jeg tror folk er nødt til å bli flinkere med å håndtere linsene sine og innse at de dårlige vanene kan få stygge konsekvenser for folk som ikke tar vare på øynene sine!”.

Han har for øvrig rett. Skrekkhistorier fungerer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here