Mann sov med dagslinser – ble blind

0
1312

En veldig lite hyggelig nyhet slo inn over meg på morgenen i dag da jeg leste Huffington Post. Jeg pleier alltid å holde meg oppdatert på nyhetssaker relatert til kontaktlinser, øyesykdom, briller, etc. og fattet en naturlig interesse for overskriften: “Man Goes Blind In One Eye After Sleeping With His Contacts In (Graphic Photos)“.

For å ta en lang historie kort: Amerikaneren Chad Groeschen hadde vært litt slurvete med å ta ut dagslinsene når han sov om natten, noe som la til rette for utvikling av ondsinnede bakterier på baksiden av kontaktlinsen. Til tross for at Chad merket at det ble en mer og mer intens kløe på øyeeplet, så slo han det fra seg med tanken på at det helt sikkert bare var allergi.

Etter tre dager fikk han omsider kommet seg til legen – som kjapt fikk slått fast at det var snakk om bakterien Pseudomonas. Det er en aggressiv bakterieart som kan føre til konstant blindhet.

Vi tar oss friheten til å sitere Huffington Post og vise bilde av hvordan Chad så ut etter “ulykken”:

skjermbilde-2016-09-18-kl-12-05-55

Hele saken kan du lese her.

Hvor farlig er det å sove med dagslinser?

Vel, historien om Chad er heldigvis sjelden. Men ikke unik.

Optikere fraråder sterkt å sove med dagslinser uavhengig av hvor lang tid du har doctor-and-patient-1080409_960_720tenkt til å sove. La meg først forklare hvorfor hendelser som dette kan skje. Når du tar på en kontaktlinse, så vil oksygentilførselen til øyet strupes ganske betydelig (litt avhengig av hva slags linse du bruker, selvfølgelig). Når du lukker øynene, så vil oksygentilførselen strupes ytterligere og det lages et slags “vakum” der øynene febrilsk prøver å puste, noe som kan danne et bakteriegrunnlag som gir uheldige konsekvenser.

Hvis du ønsker den tekniske forklaringen, så kan du få den her:

– Uten oksygen svulmer hornhinnen opp.
– Når hornhinnen svulmer opp og blir større, skapes det “kanaler” hvor bakteriene fritt kan bevege seg fra kontaktlinsens bakside og inn i øyet.
– Bakteriene får fotfeste inni øyeeplet og påvirker øyehelsen.

Desto lengre tid du sover med linsene på øyet, desto større sannsynlighet er det for at det går galt.

Hjelp – jeg har allerede sovet med dagslinsene!

Foreløpig skal du ta det helt med ro. I 99,9 % av alle tilfeller vil man ikke få varige skader. Hvis du kjenner det minste ubehag eller smerte, så vil et besøk hos optiker naturligvis være det mest naturlige. Det er bedre å sjekke én gang for mye enn én gang for lite.

Det som er ekstra kjedelig med økt bakterieflora på hornhinnen er at det nødvendigvis ikke er så lett å oppdage selv før man har fått synlige skader.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here