Lesebriller til tross for kontaktlinser

4
1054

Spørsmål:

Hei, jeg er en 42 år gammel mann som har brukt briller i en årrekke. Etter å ha gått over til kontaktlinser tenkte jeg at jeg slipper å bruke brillene i særlig stor grad, men hver gang jeg skal konsentrere meg ved å lese feks en avis eller bok, så er jeg nødt til å ha briller utenpå linsene.

Med andre ord: jeg bruker ikke bare kontaktlinser, men også lesebriller, så det blir på en måte ”3 lag”:

1. Øynene mine, den ”vanlige” netthinnen.
2. Kontaktlinser. Helt vanlige endagslinser.
3. Lesebriller.

Er dette normalt?

Svar:

Det er mye som tyder på at linsene dine er for svake i forhold til hva du egentlig trenger. Mitt beste råd vil være å ta kontakt med fastlegen din (eventuelt en optiker) og høre om du kan prøve noen sterkere briller for å se om øynene dine har blitt svekket i det siste.

I utgangspunktet skal ikke lesebriller “på toppen av” linser være nødvendig.

Presbyopi – når kroppen eldes

Det å bruke lesebriller er egentlig mest knyttet opp mot en ”sykdom” som kalles presbyopi. Dette kjennetegnes ved at man gradvis begynner å få dårligere syn når man eldes og at det i enkelte situasjoner kan være vanskelig å se ting som er veldig tett på (f.eks når man skal prøve å lese en avis) eller som er på lang avstand (når man sitter og ser på fotballkamp på stadion).

Men det burde faktisk ikke gi grunnlag for å bruke både lesebriller og kontaktlinser på samme tid. Etter all sannsynlighet er ikke kontaktlinsene dine sterke nok, noe som gjør at du bør oppsøke optiker og få sjekket om du ikke skal ha en forsterket resept.

Du skriver også at du er i starten av 40-årene, noe som korrelerer godt med at alderen begynner å slite litt på synet.

4 KOMMENTARER

 1. Jeg har brukt lesebriller i en lengre periode uten å ta ut kontaktlinsene av den grunn. Det betyr kanskje at brillene mine ikke er av god nok styrke, men har egentlig aldri tenkt på å endre styrken da jeg ser perfekt fra før av – eller kanskje med unntak av når jeg er nødt til å lese bøker over en lengre periode.

  Da sliter jeg litt. 🙂

  • Hmm, det høres litt merkelig ut. Men for all del: hvis det fungerer for deg uten at du blir tung i hodet, så er det bare å stå på og fortsette med det! 🙂

 2. Det er alltid godt å ta en pause fra kontaktlinsene. Mange ganger velger jeg bare å kjøre helt 100 % linsefrie dager, rett og slett fordi jeg merker at øynene får det mye bedre og blir mindre slitne etter en sånn dag.

  • Jeg støtter naturligvis dette 100 %. Men det er stor forskjell på å bruke “briller + kontaktlinser” på samme tid og det å ta kontaktlinsene ut om kvelden og putte på noen briller når man skal slappe av/se på TV.

   Det skal være unødvendig å bruke to synskorrigerende hjelpemidler på én og samme tid.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here