LASIK eller LASEK – hva er forskjellen på øyeoperasjonene?

0
2385

Jeg postet et spørsmål for en stund siden å spørre om LASEK-prosedyren, og noen svarte med informasjon om LASIK. Dette er to ulike prosedyrer, og jeg skal vise deg et diagram som forklarer forskjellene.

Here we go.


Navn:

LASIK – Laser-Assisted in situ keratomileusis

Lasek – Laser Assisted Sub-Epiteliale keratomileusis


Hva korrigerer de forskjellige øyeoperasjonene?

LASIK – Refraktiv feilretting for nærsynthet, langsynthet, astigmatisme og presbyopi.

Lasek – Refraktiv feilretting for nærsynthet, langsynthet, astigmatisme og presbyopi.


Øyeoperasjonens lengde:

LASIK – poliklinisk prosedyre. Laserbehandling krever mindre enn ett minutt for hvert øye, totalt vil prosedyren vare i ca 15 minutter per øye.

LASEK – poliklinisk prosedyre. Laserbehandling krever mindre enn ett minutt for hvert øye, totalt vil prosedyren vare i ca 15 minutter per øye.


Prosedyremerknader:

LASIK – Bruker en mikroskopisk kniv og spesialtilpasset laser i prosedyren. Epitelet og stroma er skåret til en tykkelse på 100-180 mikrocentimeter – deretter vil en excimer-laser åpne hornhinnens vev under epiteliale / hornhinnens vevklaff. En alkoholløsning bidrar til å løfte epitel.

Lasek – epitelet er kuttet til en tykkelse på 50 mikrocentimeter, mens stroma er uklippet. Bruker en trephine – et finere blad enn det som brukes i LASIK. En alkoholløsning bidrar til å løfte epitel.

Hovedforskjellen mellom LASIK og Lasek er tykkelsen av klaffen som inkluderer hornhinnens vev i LASIK og bare epitelvevet i LASEK.


Helbredelse og gjenopprettelse:

LASIK – 2 dager – 1 uke; raskere enn lasek. Lov til å kjøre 1-3 dager etter operasjonen.

Lasek – Klaffkantene leges innen en dag. Kan kjøre i ca en uke med skarpt syn i ca 6-8 uker. Men det å bli helt frisk tar litt lengre tid enn ved en LASIK – og helbredelsestiden ligger på cirka 4-7 dager.


Fordeler:

LASIK – Passer for folk som har mer hornhinnevev. Mindre ubehag enn lasek da det nesten ikke gir noen smerter. 20/20-syn eller bedre vil vanligvis oppnås og det fører til en umiddelbar klar visjon. Samt at oppfølging og forbedringer er lette hvis det i det hele tatt er nødvendig.

Lasek – Bedre valg for LASIK-kandidater som vil betale litt mindre penger inkludert folk med mindre hornhinnevev. Færre dårlige resultater enn med LASIK og det er en fordel at man bevarer mer hornhinnevev enn ved en LASIK-operasjon. Ingen komplikasjoner av stromal klaff som i LASIK, mindre risiko for tørre øyne enn ved LASIK.


Potensielle Ulemper:

LASIK – De med tynnere hornhinner kan lide mindre enn ideelle kandidater. Ujevne klaffkanter på øyuet ditt (et fåtall har dette) kan føre til astigmatisme. I og med at man også kan pådra seg arr på øyet på grunn av dette vil en post-operativ behandling være nødvendig i omtrent 5% av tilfellene.

Høyere ordens aberrasjoner (HOA) påvirker kontrastens følsomhet og fine detaljer av syn, slik som nattsyn, blending og kontraster. I tillegg er det som regel slik at en LASIK-øyeoperasjon er dyrere enn en LASEK-operasjon.

Lasek – mer ubehag enn LASIK og tar lenger tid å helbrede enn LASIK. Ikke like mange øyekirurger i Norge som velger å tilby denne behandlingen. I tillegg er det sånn at veldig mange øyeklinikker per dags dato går bort fra LASEK-operasjoner da man har innsett at markedet snart ikke legger til rette for det lengre.

Krav for de forskjellige øyeoperasjonene:

LASIK – Nødvendig tykkelse på hornhinnen skal være oppnådd, krav om smertefri prosedyre og / eller ekstremt rask gjenoppretting, trolig best for å korrigere refraksjonsfeil.

Lasek – hornhinner for tynne eller for flate for LASIK.

For begge disse prosedyrene vil omfattende screening kreves for kvalifisering. Deltakerne må være mellom 18 og 40 år og synet må være mindre enn -14,00 dioptrier av nærsynthet, mindre enn 6,00 dioptrier av farsigntedness, og mindre enn 6,00 dioptrier av astigmatisme. I tillegg er det viktig at øyets generelle helse er på plass og at man ikke sliter med andre øyesykdommer som kan gjøre jobben vanskelig for kirurgen.

Risiko tilknyttet øyekirurgiene:

The Eye Surgery Education Council (ESEC) rapporterer om mindre enn 1% opplever alvorlige problemer hvis riktig screening er gjort og en erfaren kirurg utfører prosedyren. Det er også snakk om 3-5% som får mindre alvorlige problemer – altså problemer som er mulig å gjøre noe med.

Det er ingen rapporter om blindhet som følge av LASIK-eller lasek-kirurgi.

Man har også sett at enkelte pasienter ved både LASIK og lasek vil slite litt med å bruke kontaktlinser i etterkant da man blir litt “sår” på øynene. Så om man skal være så uheldig å unngå perfekt syn som følge av øyeoperasjonen, så ser man seg kanskje nødt til å bruke briller i en mindre periode.

HVORDAN UNNGÅ PROBLEMER:

1. Skaff deg en dyktig øyekirurg.

2.Unngå forurenset vann i minst 1 uke, inkludert sjøvann, innsjøer, svømmebassenger, spa, etc.

3. Unngå å gni øynene dine i minst to uker. Ifølge studier, kirurger med erfaring fra 700-1,000 eller flere tilfeller har betydelig lavere intra-operative komplikasjoner enn kirurger med færre enn 700 operasjoner. Det sier seg selv at kirurger med erfaring også vil ha bedre muligheter for å utføre en god laseroperasjon – samme om det er med LASIK- eller lasek-metoden.
LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here