Laseroperasjon for eldre mennesker

4
2126

Laseroperasjon for eldre

”Laserkirurgi” eller ”synskirurgi” er begreper som de aller fleste nordmenn nå om dagen er ganske kjent med. Men selv om det blir snakket mye om denne type inngrep, så er det veldig mange mennesker som ikke vet nøyaktig hva det er og hvordan det kan hjelpe folk med å se bedre.

Denne artikkelen skal handle om hva øyekirurgi er og hvordan litt eldre personer kan håndtere dette. Vi prøver primært å rette denne artikkelen mot eldre mennesker som lurer på om de kan dra nytte av en laseroperasjon for å slippe briller og/eller kontaktlinser når man har kommet litt opp i årene.

Det er ingen tvil om at når en viss alder er nådd begynner et individs syn til å endre seg. I og med at

Eldre mennesker kan være ukvalifiserte til en øyeoperasjon. Foto: Wikimedia Commons,user; Steve Evans

eldrebølgen kommer i stigende fart, så er det helt klart en økende interesse for å vite mer om denne type laseroperasjon. Mye av grunnen til at vi nettopp lager denne nettsiden er for å tilby så god informasjon som overhodet mulig til folk som ønsker å vite mer om laseroperasjoner og eldre mennesker er helt klart et segment som er interessant for både brilleprodusenter og øyekirurger.

Folk i 60- og 70-årene har som oftest ikke veldig mye interesse av eller anledning til å finne ut mer om emnet. Rundt 95 % av alle eldre over 70 år sliter med en eller annen form for presbyopi (aldrende synsfeil) og har derfor behov for ulike former for hjelpemidler i hverdagen – normalt sett briller eller lesebriller.

Den vanligste typen laser visjon kirurgi kalles LASIK, og det har noen aspekter som skiller den fra andre typer kirurgi for å korrigere synsproblemer. Den største forskjellen er at LASIK-prosedyren ikke krever at legen faktisk kutter hornhinnens overflate og legger inn en form for linse på øyet (slik man gjør med ICL), men at laseren kun korrigerer der hornhinnen har ”utviklet seg feil”. Dette betyr som regel lav risiko og at det er få problemer med de pasientene som gjennomgår en slik operasjon.

Ikke bare unngår man ubehageligheter, men det er heller ingenting i veien for at eldre mennesker kan gå igjennom en LASIK-operasjon. Men her snakker vi altså om folk som er nærmere 50 enn 70 år. Øyekirurger sier nemlig nei til å utføre vanlige laseroperasjoner på folk som har bikket pensjonistalder. De er ofte mer kvalifiserte til å gå gjennom en operasjon mot grå stær for å bedre livskvaliteten.

Så hva er den høyeste alderen hvor man kan vurdere en laseroperasjon?

Det er ingen hemmelighet at leger tidligere var svært skeptiske til å sende folk over 40 år gjennom en laseroperasjon da man både mente at risikoen var for stor og at man ikke trodde resultatene var like gode som på yngre pasienter.Nye studier fra USA sier riktignok det motsatte. Det er svært liten eller ingen forskjell i verken komplikasjonsrate eller suksessfullt utfall (20/20-syn) på personer som er i 20-, 30- eller 40-årene. Hvis du nærmer deg 50 år og lurer på om du er en god kandidat, så bør du egentlig inn til en optiker eller øyelege for å få en individuell bedømmelse.

Stabilisering av synet

Et annet moment man er nødt til å ta høyde for når man velger ut om man skal ta en øyeoperasjon eller ikke i sen alder er hvorvidt synet har stabilisert seg. Det er nemlig slik at synet forverres veldig hurtig når man når en viss alder, noe som i realiteten betyr at det ikke holder med én operasjon.

Jeg var i snakk med en øyekirurg for en stund siden som kunne fortelle at han egentlig frarådet folk over 70 år å ta en øyeoperasjon fordi kostnaden ved en operasjon fort ville overgå den gleden man fikk den. Og som han sa; “det er vel heller ikke sånn at de fleste eldre er veldig opptatt av at de ikke skal gå med briller rent estetisk”.

Tips til eldre som vil ivareta et godt syn

– Få øynene dine sjekk hvert år for å se at du ikke har noen sykdommer og for å sjekke at du har et like stabilt syn som i fjor.

– Hold øynene dine friske ved å holde kroppen aktiv og et godt kosthold. Riktig kosthold kan være like viktig som det å trene regelmessig.

– Gå også til fastlegen årlig for å finne ut om du har noen underliggende sykdommer som eventuelt er årsaken til at du begynner å se dårligere. Nedsatt syn kan (dessverre) være et symptom på noe enda mer alvorlig.

– Hvis du bestemmer deg for å ta en laseroperasjon, så er det viktig at du nøye går igjennom fordelene og ulempene sammen med kirurgen. Vær sikker på at du er fullt og helt informert om risikoen ved operasjonen og hva du kan forvente deg i etterkant.

– Genetikk har ofte en klar korrelasjon til synsproblemer. Hvis familiemedlemmer i generasjoner har slitt med dårlig syn er det viktig at du forteller legen din om dette. Dette vil hjelpe dem med å ta en bedre avgjørelse på hva slags medikamenter og/eller synskorrigerende hjelpemidler du skal bruke fremover.

Konklusjon

Vi kan derfor konkludere med at man kan la seg operere helt til man er rundt 45 eller 50 år. Hvis man er eldre enn det, så vil ofte kostnaden være for høy med tanke på hva man eventuelt får ut av en slik operasjon. Husk også på at man begynner å utvikle presbyopi i en alder av 50 og at en laseroperasjon aldri vil kunne reversere det faktum at kroppen eldes.

Husk også på at jo mer man tar vare på kroppen sin, desto større sannsynlighet er det for at man har et godt syn når man blir eldre. Et godt syn reflekterer at en person har tatt godt vare på kroppen sin. Et ordentlig kosthold og en aktiv livsstil, i sammenheng med eventuelt riktige medikamenter, er riktig vei å gå for å ha et langvarig godt syn når man blir eldre.

4 KOMMENTARER

  1. Til han andre som har kommentert her, som kaller seg “øyelege”; det er vel ikke uetisk hvis man faktisk har så mye penger at man vil betale 30,000 norske kroner for å holde seg unna kontaktlinser og briller noen år.

    jeg ville mer enn gjerne betalt for det i hvert fall, uansett hvor gammel jeg var. Nesten litt lei arrogansen til folk i kommentarfeltene som “vet så mye bedre enn andre”. Hvis folk har lyst til å ta en øyeoperasjon vel vitende om at man skal returnere på et tidspunkt, så la nå det være andre folks sak, ikke at du skal blande deg.

    • I tillegg kan det være slik at eldre mennesker ikke ønsker å bruke kontaktlinser i og med at det potensielt hemmer hverdagen deres. Ekstra kvelds- og morgenrutiner er ikke særlig attraktivt hvis man nærmer seg 70 år.

  2. Det er direkte uetisk av en øyeklinikk å si til eldre mennesker at de skal ta en laseroperasjon. Antall tilfeller som vil måtte returnere til klinikken og få en ny øyeoperasjon etter bare et par år (en såkalt korrigering) er så stor at det vil nesten være å kaste 30,000,- NOK ut av vinduet. Tro meg, jeg kan dette bedre enn de fleste andre i Norge.

    • Du har rett i at man skal vite at man har et stabilt syn i noen år fremover dersom man skal ta en laseroperasjon. Jeg vet enda ikke om noen øyeklinikker i Norge er særlig påpasselige med å oppgi denne informasjonen til potensielle kandidater.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here