Kontaktlinser – spørsmål og svar

15
2601

Alt du trenger å vite om kontaktlinser

Som ivrig kontaktlinsebruker (har brukt linser snart i 3 år nå), så føler jeg at jeg kan svare godt på en god del av de spørsmålene som kommer frem under søk til blant annet denne nettsiden. Her er noen av de mest spurte spørsmålene på generelt basis, og de fleste av dem har jeg googlet meg frem til, men også lagt ved enkelte personlige kunnskaper slik at svarene skal bli så gode og nøyaktige som mulig.

Dailies AquaComfort PLUS. Foto: Shopping4net

Spørsmål

Er det trygt å bruke månedslinser når man sover?

Svar:

Noen myke kontaktlinser er godkjent for søvn – men disse er det i så fall merket “tilrettelagt for søvn” på. Disse linsene er blitt testet for sikkerhet, men det er viktig å følge reglene som blir foreskrevet av legen din. Det er ikke trygt å sove med dagslinser – utelukkende månedslinser. Dine øyne kan oppleve permanent skade på grunn av mangel på oksygen dersom du tar i bruk dagslinser når du sover.

Dog skal det sies at det som regel trengs en søvnperiode på opptil 6 timer for at du blir nødt til å kontakte legen din om du har sovnet med dagslinser. En powernap på 15 minutter er sjelden noe å bry seg om…

Spørsmål:

Er det trygt å bestille linser på nettet?

Svar:

Kontaktlinser er en reseptfri medisinsk enhet. Ifølge loven kan de bli solgt uten gyldig resept, noe som betyr at alle som ønsker å kjøpe dem hvorsomhelst har muligheten til dette. Det er ingenting galt med bestilling linser på nettet så lenge du har en regelmessige kontroller for å sikre at linsene er tilpasset ditt syn og synhemmelse godt, og at øynene dine er friske.

Selv har jeg både prøvd å kjøpe kontaktlinser på internett her hjemme i Norge, men også i utlandet. Og jeg vil bare påpeke at det var utrolig mye bedre å kjøpe de fra et norsk selskap som sendte ut linsene etter bare et par dager, hadde god service og billige priser. Vil egentlig anbefale Lensstore (nå kalt Mister Spex) dersom du er i tvil om hvilken nettbutikk du først bør prøve ut.

Ellers har du en god oversikt her over gode nettbutikker som selger kontaktlinser på nett:

NettbutikkFraktBestill
Fri fraktbutton
40,- NOKbutton
skjermbilde-2016-09-16-kl-23-55-07Fri fraktbutton
Fri fraktbutton

Spørsmål:

Er det trygt å bytte linsevæske?

Svar:

Hver linsevæske har en særegen kjemisk makeup. Noen bruker sterke konserveringsmidler som forårsaker følsomhet og til og med allergi hos en høy andel av brukerne på global basis, noe som gjør at

Air Optix.

de ikke er særlig gunstige for deg med allergiske reaksjoner. Noen kan misfarge kontaktlinsen, noe som gjør dem ubrukelige – men disse er ikke akkurat særlig utbredt i norske nettbutikker eller hos norske optikere.

Sjekk ut hva de forskjellige nettbutikkene tilbyr av linsevæske, så vil du få en pekepinn på hva som både er mest vanlig og mest gunstig.

Spørsmål:

Er det trygt å svømme med månedslinser?

Svar:

Det er sterkt anbefalt å bruke svømmebriller hvis du svømme med månedslinsene på øynene dine. Det er ekle insekter som lever i svømmebassenger som kan skade linsene dine. En av dem, kalt acanthameba, kan forårsake forferdelige smerter og skader på øyet. Vannet kan endre måten linsene sitter på, noe som gjør dem altfor tette og forårsaker alvorlige øyehelseproblemer.

Jeg vil anbefale deg å ta ut månedslinsene, legge dem i en beholder med linsevæske (fersk linsevæske riktignok) og la dem ligge der til du er ferdig med svømmeturen.

Spørsmål:

Hvorfor er det slik at noen linser føles tørrere enn andre?

Svar:

Kontaktlinser er laget av forskjellige plast og silikontyper som har ulike egenskaper. Noen har mer vanninnhold enn andre. Grunnen for at dette kan virke svært avhengig av hvilke kontaktlinse du bruker avhenger av mange faktorer: luftfuktighet, vind, temperatur, din helse, hvilke medisiner du tar, hvor mye du blunker, pleiesystemet du bruker, hvor rene linsene er, osv. Noen få kontaktlinser er laget av plast som motstår dehydrering og fordampning, men disse er ditto dyrere igjen enn de “vanlige” kontaktlinsene som de aller fleste pleier å gå med.
15 KOMMENTARER

 1. takk for en god artikkel. jeg har også en del artikler om syn og hvordan man kan leve med dårlig syn på bloggen min i og med at jeg kun har 20 % syn på det ene øyet og har vært gjennom mange operasjoner med øyekirurger. utfordrende hverdag med dårlig syn

  • Hei tore,

   da håper vi naturligvis at du blir bedre! Godt hvis du kan finne trøst og hjelp i våre artikler – vi prøver nemlig så godt vi kan å dekke emnet “kontaktlinser og øyeoperasjon” i så stor grad som mulig.

  • Hei,

   jeg tar ikke noe side i den debatten såfremt det ikke foreligger mer informasjon. Du må tenke på barnas alder, om de har hatt erfaring med kontaktlinser tidligere, om foreldrene eventuelt kan hjelpe til med å sette på og ta av linser, etc.

   Fargelinser kjøpt i Norge på norske nettbutikker er ikke farlige for barna. Allikevel anbefaler vi ikke de aller minste å bruke det.

 2. Takk!

  For øvrig. Det er ikke ALLTId trygt å kjøpe kontaktlinser på nett. Du skal nemlig bruke noen av de ordentlige nettbutikkene i stedet for de som selger falske linser og sånt. Jeg gikk på en smell og kjøpte fra en indisk (!?) nettbutikk. Billige varer, greit nok. Men linsene var i elendig kvalitet og jeg var rett og slett redd for å bruke dem.

  • Hei Nina,

   jeg tør ikke si noe om hvilke kontaktlinser som er “de beste”. Men personlig har jeg alltid sverget til 1-Day Acuvue da de har appelert til mine øyne på en svært god måte. Hele motivasjonen til å lage denne nettsiden bunnet ned i at jeg aldri helt klarte å finne den kontaktlinsen som passet meg best til tross for at jeg hadde prøvd i årevis. Nå har jeg endelig funnet den og er mer fornøyd enn noensinne.

   “Test, feil, test, feil og test igjen” – så finner du nok den linsen som passer øyet ditt best. Jeg har bred erfaring med mange forskjellige varianter, så det er bare å spørre ytterligere hvis du lurer på noe.

 3. Dessuten kan ferskvann og vann i svømmebassenger føre myke linser for å stramme på øynene dine, forårsaker betydelig ubehag.

  Å få vann i øynene dine når du svømmer også skyller bort den naturlige tårer som smører øynene og kan forverre eksisterende øyesykdommer som kronisk tørre øyne.

 4. I forhold til hva du skriver om vann og kontaktlinser, så er det en del ting som må oppklares:

  Svømming med kontaktlinser bør unngås når det er mulig å forebygge bakteriell forurensning av øyet. Svømming med kontakter kan føre til øyeinfeksjoner, irritasjon og potensielt synstruende tilstander som et sår på hornhinnen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here