Kontaktlinseabonnement: hva er det? Min erfaring

1
984

Jeg begynte med kontaktlinser slik 90 % av alle nordmenn gjør det: som en kunde hos en optiker eller optikerkjede som tilbyr såkalt ”linseabonnement”. For noen er dette en ordning de er veldig fornøyd med og som de fortsetter å bruke i mange år. Men for de av oss som gjør litt undersøkelser, forstår vi kjapt at det finnes både rimeligere og bedre måter å skaffe seg kontaktlinser på.

Hva er et kontaktlinseabonnement?

Det er en abonnementsavtale du inngår med en privateid optikerkjede som gjør at du mottar kontaktlinser i posten etter ”bokklubben-prinsippet”. Etter at du har inngått avtalen vil du bli tilsendt kontaktlinser hver måned på samme tidspunkt.

Forut for avtalen er det vanlig at optikeren gir en gratis konsultasjon med synstest og kartlegging av dine behov. Du får naturligvis lov å prøve forskjellige linser helt til du finner en som du synes er behagelig å ha på.

Fordeler med et kontaktlinseabonnement

Når en vare eller tjeneste har en stor kundegruppe, så er det som regel en grunn til det. Til tross for at antall mennesker som benytter seg av kontaktlinseabonnement er markant synkende, så har ordningen også en del fordeler som er verdt å ta med seg i en artikkel som denne.

1: Mindre arbeid til deg som forbruker.

Du får kontaktlinsene hjem i posten hver måned uten å tenke på at du er nødt til å bestille nye. På den måten har du alltid nye, friske linser klare hver dag – uavhengig om du bruker månedslinser eller dagslinser.

Og det er ikke bare selve kontaktlinsene som kan bestilles. Linsevæske og annet utstyr kan også abonneres på dersom det er ønskelig fra kundens side.

2: Automatisk betaling.

Ofte vil optikeren sette opp en avtalegiro i nettbanken som gjør at beløpet trekkes fra kontoen din hver måned. På den måten er du ikke selv nødt til å fysisk gå inn og betale regninger hver gang du mottar kontaktlinsene.

Man ”merker” nesten ikke at man kjøper linser.

3: Synskontroller og optikersjekk.

Jeg vil si at nesten 100 % av alle optikerkjeder som tilbyr kontaktlinseabonnement også gir eye-1587506_960_720gratis synssjekk sånn cirka hvert halve år. Noen av bedriftene tilbyr et fritt antall synskontroller så lenge du er kunde, mens andre igjen vil innkalle deg med en syklus på cirka seks måneder.

Det er sånn sett de fordelene ved et kontaktlinseabonnement jeg kan komme på i farten. Egentlig er det en fin løsning for de som for første gang skal begynne med kontaktlinser da synsundersøkelse m.m. er innbakt i prisen. Allikevel er det en del ulemper som jeg personlig mener veier tyngre enn nevnte fordeler.

Ulemper med et kontaktlinseabonnement

1: Pris

Du betaler dessverre en dyr pris for den ”servicen” du får gjennom et kontaktlinseabonnement. Optikerne skal faktisk ha mye penger for å pakke varene og sende dem ut til deg hver eneste måned – en jobb de aller fleste norske nettbutikker gjør helt gratis.

2: Utvalg

Ingen av de norske kontaktlinseabonnementsfirmaene jeg har gjort research på er åpne om hvilke kontaktlinser de tilbyr til sine kunder. Grunnen er enkel: de har avtale med én eller to utenlandske produsenter som tilbyr dem svært gunstige priser på endagslinser og månedslinser mot at de prakker på alle kundene/abonnentene sine de samme kontaktlinsene.

Her er en brosjyre jeg fikk med fra Brilleland etter at jeg hadde sagt opp kontaktlinseabonnementet mitt. Legg merke til mangelen på navngitte produsenter:

1252479367

3: Tilgjengelighet og kundesupport.

Min erfaring er at dette er selskaper som ikke er særlig interessert i oppfølging av kundene gjennom å svare på spørsmål og veilede deg hvis du har noen problemer. Når de først har fått deg til å signere en kontrakt og sette deg på avtalegiro med trekk hver måned, så er deres jobb gjort – og så forventer de ikke å få en haug med spørsmål i etterkant.

Når jeg sammenlikner servicen jeg fikk hos selskapet ansvarlig for mitt kontaktlinseabonnement med det jeg får hos de nettbutikkene jeg bestiller kontaktlinser fra på nett, så er det som natt og dag.

Scenarioet der månedslinsene dine har sprukket og du trenger noen nye akutt er høyst reell. Da er det enklere å forholde seg til en nettbutikk som kan levere linser på én dag i stedet for å prøve å kontakte en kundesupport som ikke gidder å yte det lille ekstra for å gjøre kundene fornøyd. Punktlighet er viktig når man kjøper kontaktlinser.

4: Reklame og ”spam” i ettertid.

Jeg har ikke tall på hvor mange av disse brosjyrene som har endt opp i postkassen min road-sign-464657_960_720etter at jeg stoppet abonnementet – ei heller hvor mange mailer jeg har fått med emnetittelen: ”Bruker du fortsatt kontaktlinser?”.

Selv om optikerkjedene markedsfører tilbudet med at de gjør deg en tjeneste med å sette opp et kontaktlinseabonnement, så skal du vite at du i bunn og grunn bare blir behandlet som noen de kan presse ekstra mye penger ut av.

Burde man ha et kontaktlinseabonnement?

Spørsmålet du skal stille deg er: trenger du det virkelig? Det kan være fristende å få tilbud om gratis synsundersøkelse og få en klar ”totalpakke” hvis du er helt fersk med kontaktlinser. Men så fort du har fått inn noen faste rutiner i hverdagen din, så bør du unngå slike abonnementer for ditt eget beste. Kjøp kontaktlinsene dine på nett fra måned til måned eller flere måneder av gangen. På den måten sparer du mye penger og du vil slippe all den unødvendige reklamen som medfølger et kontaktlinseabonnement.

Du skal vite at du kan spare betydelige summer på å starte å sammenlikne priser på nett i stedet for å holde seg til én forhandler når du kjøper linser. Optikeren din vil naturligvis fraråde deg dette i håp om å tjene mer penger, men når du først finner ut hvor lett det er å kjøpe kontaktlinser på nett, så vil du nok ikke se deg tilbake med det første.

1 kommentar

  1. Hvis man begynner å abonnere på kontaktlinser, så går man rett i den fellen som nettbutikkene ønsker at de skal gjøre. Har selv jobbet i en nettbutikk som selger kontaktlinser internasjonalt og hun som var ansvarlig for nettbutikken sa selvsikkert: “Hvis vi har en kunde, så har vi den i hvert fall for mange måneder!”.

    Hun mente, og da også ved å vise til statistikken, at det å få en kunde til å kjøpe linser var så ekstremt verdifullt fordi mange ikke gadd å bytte etter at man først hadde funnet en butikk man var glad i – selv om man VISSTE at man kan få kontaktlinsene billigere andre steder.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here