Hvordan bestemme seg for en laseroperasjon?

5
1571

Valgets kval: Kontaktlinser, briller eller laseroperasjon?

PS! Disclaimer: dette er mer enn ”personlig skrevet tekst” enn en faktisk artikkel. Grunnen til at jeg skriver denne teksten er på grunnlag av at jeg har gått gjennom prosessen ved å vurdere om jeg skulle ta en laseroperasjon eller ikke, og føler derfor at jeg nemlig har en god del nyttig informasjon og noen betraktninger som kan være verdifulle for de som vurderer synskirurgi.

For noen år siden tok jeg en laseroperasjon og husker godt tilbake på prosessen. Jeg vurderte avgjørelsen i mange måneder – faktisk opp mot et år. Googlet fraser som ”synskirurgi risiko”, ”hvor sikkert er det at man får et perfekt syn?” samt en haug med Google-søk relatert til de ulike norske klinikkene. Og det er nettopp denne dvele-prosessen jeg kommer til å fortelle deg om, for jeg vet at det er mange der ute som ikke klarer å bestemme seg for om de skal ta en øyeoperasjon eller ikke.

Det er noen faktorer som er veldig vanskelige å se bort fra når man skal vurdere om man tar en laseroperasjon eller ikke.

– Trives du med briller eller kontaktlinser?

Det første jeg tenkte var; er situasjonen min grei slik den er nå?

Jeg er jo allerede godt i gang med å bruke kontaktlinser og trives egentlig helt okay med det. Ut over at jeg har litt tørre øyne når jeg bruker linser på vinteren, så er det helt problemfritt å ha den situasjonen jeg har i dag.

Briller bruker jeg kun på ”late søndager” samt på kvelden etter at jeg har tatt av meg kontaktlinsene. De var riktignok irriterende og, i følge mine egne vurderinger, ganske lite sjarmerende. Men jeg syntes egentlig at den minimale tiden jeg brukte med briller over nesa var helt OK.

Men jeg følte at et perfekt syn uten verken briller eller linser er det helt klart beste alternativet. Om jeg bare kan stå opp, slippe å gå og ta på meg linsene og stikke på jobb – dette vil bare bli så utrolig herlig.

Det var mer den morgen- og kveldsrutinen med å ta av og på linsene som gjorde at jeg til slutt bestemte at det ville rett og slett være et mye enklere liv etter en øyeoperasjon. Ofte sto jeg opp litt for sent til å gå på jobb og tenkte: ”Hvis jeg bare kunne bruke de få ekstra minuttene ekstra på frokost i stedet for på kontaktlinser nå…”.

– Har jeg råd til en laseroperasjon?

euro-163475_960_720
Penger er selvfølgelig et problem når man skal ta en slik operasjon. Standardprisen for en laseroperasjon i Norge koster i skrivende stund rundt 30,000-40,000 norske kroner for begge øynene, og det er klart at det er en stor sum å betale for de aller fleste av oss. Sammenlignet med et hus? Nei, da er det ikke særlig dyrt. Sammenlignet med en bil? Nei, så er det heller ikke særlig dyrt.

Og det er virkelig vanskelig å sette en prislapp på det å kunne gå uten briller eller kontaktlinser de neste 25 årene. Som Mastercard-reklamen en gang i tiden sa: ubetalelig.

Jeg bestemte meg for å ta øyeoperasjonen i Norge. Og det kom selvfølgelig til å koste en god del penger, noe jeg regnet med. Så jeg sparte opp 3000 kroner hver eneste måned de siste ti månedene for å ta den, og klinikkene jeg har valgt tar nøyaktig 30,000 norske kroner – inkludert etterbehandling. Etterbehandlingen er en ganske stor og viktig del av øyeoperasjonen, og det er viktig å velge en klinikk som tar det på alvor. Mer enn 99 % av alle operasjoner med LASIK-metoden (den vanligste metoden for laseroperasjoner i Norge) går bra og ender med at pasienten får et godt syn, men det kan komme litt midlertidig ubehag i ukene og månedene etter operasjonen – uavhengig av om inngrepet har vært suksessfullt eller ei. Derfor er det viktig å tenke på at du kanskje burde utføre operasjonen hos en klinikk som tar rutinemessige sjekk i dagene og ukene etter at du er ferdigoperert.

Da jeg gjorde min del av personlige undersøkelser hos norske klinikker fant jeg ut at det var stor forskjell på hvor stor grad du fikk personlig kontakt med kirurgen i etterkant. Dette bør være noe du forhører deg om og avklarer før du bestemmer deg for hvilken øyeklinikk du skal velge.

Så ja, jeg har sluppet både å ta opp forbrukslån samt skaffe meg kredittkort for å få finansiert øyeoperasjonen. Og akkurat det er jeg svært glad for – det er ikke alltid like gøy å låne penger for å ta et kirurgisk inngrep.

En laseroperasjon kan være en god investering på sikt (også rent økonomisk). Man bruker gjerne et par tusen kroner på kontaktlinser i året og et godt brillepar koster nok i hvert fall opp mot 2500,- .– Tør jeg ta risikoen?

Etter en kort samtale med legen som kommer til å ta inngrepet på meg, så fikk jeg vite alt om risiko rundt det å miste synet eller få tåkesyn i etterkant av operasjonen. Jeg var ikke særlig klar for å ta en laseroperasjon dersom det var fare for at det kunne gå dårlig med synet mitt.

Heldigvis klarte han å overbevise meg om at jeg ikke kom til å slite med noe i etterkant – i hvert fall ikke noe som ikke vil kunne bedres eller endres med en ny laseroperasjon. Det svært få mennesker vet om øyeoperasjon er at 99,99999 % av alle komplikasjoner som skulle oppstå, som for øvrig skjer svært sjelden, er noe som kan korrigeres ved hjelp av en ny operasjon.

Alt i alt kom jeg frem til at det både vil være en god økonomisk utgang for meg samt veldig deilig å slippe både briller og kontaktlinser i ”evig tid” fremover. Jeg gleder meg utrolig til å ta øyeoperasjonen og håper at jeg verken møter på komplikasjoner eller uforutsette utgifter.

-Konklusjon

Det at jeg kom frem til at en øyeoperasjon var det beste for meg betyr naturligvis ikke at du skal komme til samme konklusjon. Men det er primært disse tingene du bør tenke over når du vurderer om en laseroperasjon er noe for deg:

– Har jeg virkelig et stort behov for å bli kvitt brillene og/eller kontaktlinsene?
– Har jeg finansieringen i orden?
– Er det noe risiko forbundet med en slik operasjon? Og hvis ja: er dette noe jeg tør å begi meg ut på?Spørsmål 3) om risiko er kanskje vanskelig for deg selv å svare på, men her inngår også svært individuelle elementer som om du har normale/skjeve hornhinner, hvordan hornhinnens overflate ser ut og hva slags type operasjon du skal igjennom. Til tross for at du kan lese deg opp på mye via internett, så er det kun en kvalifisert øyelege som faktisk kan si noe om hvorvidt du kvalifiserer til en operasjon eller ei.

5 KOMMENTARER

 1. Hvis noen fortsatt tviler på at de skal ta en laseroperasjon fordi “kontaktlinser tross alt fungerer”: ikke tvil mer. bare ta den operasjonen, det har hjulpet meg på mange punkter i livet. og så slipper man den irriterende rutinen hver dag med å skulle ta av og på linsene til morgen og kveld

 2. Det har vært fire år siden min LASIK og jeg har fortsatt “perfekt syn.” 20/20. Selv om det i de siste par årene har jeg begynte å jobbe mye med datamaskiner igjen og jeg tror det kan være litt tungt for øynene mine i blant.

  Jeg vil gjerne også merke seg at mens mitt syn ikke var forferdelig for øyeoperasjonen, det var sånn at jeg kunne kjøre bil, men det var fortsatt i sånn at det forverret seg gradvis i små mengder år over år. Dette er noe jeg ofte hører som en grunn til å ikke få LASIK. Legen min rådet at for min situasjon ville det fortsatt fungere, og det har det absolutt gjort.

  • Godt å høre. Jeg har også hørt at dersom man får et gradvis dårligere syn, så er ikke øyeoperasjon et godt alternativ på sikt (da du vil komme ned til ditt nåværende nivå i løpet av noen år), men det er godt å høre at det har fungert.

 3. Først skal man ha pengene. Så skal man være lei av å bruke briller/kontaktlinser. Så skal man finne en øyekirurg som er god på å utføre laseroeprasjoner.

  Egentlig ikke så vanskelig i teorien, men i praksis kan det være litt verre – spesielt å velge hvem man skal ta øyeoperasjonen hos.

  • Ja, det å bestemme seg for sted er ikke veldig lett. Utlandet vs Norge, Oslo vs Bergen, Memira vs Synslaser…det er mange valg som skal taes.

   Og man knytter seg dessverre litt til en øyeklinikk i Norge dersom man går på konsultasjon, for såvidt jeg har fått med meg så tar de alle sammen 500 kroner bare for at du skal gå inn døren og ha en simpel samtale.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here