Hvor mye koster en øyeoperasjon? (oppdatert 2019)

4
5937

Vi starter like så godt denne artikkelen med en oversikt over de ulike norske klinikkene som oppgir hvor mye en «vanlig» laseroperasjon (LASIK) koster:

BedriftForundersøkelsePris på operasjon på begge øyneLokalisasjon(er)
BrillefriGratis36,000,-Trondheim
Argus Syn500,- NOK30,000 - 42,000,-Oslo
Optera600,- NOK28,000,-Bergen
Memira500,- NOK37,900,-Alle store norske byer
Synslaser500,- NOK28,000 - 37,000,-Oslo og Tromsø

PS! Vi prøver å oppdatere denne listen i så stor grad som mulig, men vi har sett at de fleste norske øyeklinikker har en ganske «fast» pris som i svært liten grad varierer.

Merk dog at enkelte av klinikkene noen ganger har rabatter i form av markedsføringskampanjer eller studentrabatter. Dette kan potensielt spare deg flere tusen kroner.

Spørsmål

Hvor mye koster en øyeoperasjon? Har sett litt rundt på mange forskjellige nettsteder som tilbyr øyeoperasjon til forskjellige priser. Ser også at det er mange måter å utføre en øyeoperasjon på, noen er med laser og andre er med noe som gjør at man “skraper” på øyet?Siste behandling høres utvilsomt svært krevende ut. Jeg vil nok ta en laseroperasjon dersom jeg skal ta en øyeoperasjon – men jeg lurer altså både på utføring og kostnader.


Svar

Kostnadene rundt en øyeoperasjon er svært forskjellige. For du skal vite at det er svært mange faktorer som spiller inn når det kommer til et slikt inngrep. Vi kan sette det opp slik:

– Om du tar øyeoperasjonen innenlands eller utenlands. Det er et betydelig mindre beløp å betale dersom

Kostnaden rundt en øyeoperasjon kan være høy i Norge. Foto: Wikimedia Commons, user: Janke

du skal ta operasjonen i utlandet, men vi har tidligere vært inne på at det faktum at det er en større risiko helsemessig dersom du tar den i utlandet.

– Bor du i en større by i Norge, så vil du ha flere klinikker å velge mellom. På mindre steder pleier det som regel ikke være noen alternativer, men om det er det, så vil de mest sannsynlig ikke være særlig konkurranseutpreget.

Jeg vil på generelt grunnlag si at du burde dra til Oslo eller Bergen for å ta en øyeoperasjon her hjemme i Norge rett og slett på grunn av at du får bedre pris og har flere muligheter.

For; hvor mye koster en øyeoperasjon?

coins-948603_960_720
Du må nok regne med å betale mellom 15,000 og 25,000 norske kroner dersom du utfører den i utlandet. Skal du innenlands, så er det på ingen måte noen umulighet at du må ut med det dobbelte – spesielt om du ønsker etterbehandling også.

Jeg vil også påpeke at det er to forskjellige måter å ta en øyeoperasjon på. LASIK-metoden som du først beskriver er den vanlige metoden der man benytter seg av laser for å bedre synet. ICL-operasjonsmetoden er, som du også beskriver korrekt, utført ved at en lege skraper på overflaten av øyet ditt for å få korrigert øyeeplet slik at du får et perfekt syn igjen.

Risikomessig er det ikke stor forskjell på de to øyeoperasjonene, men det kan jeg eventuelt komme tilbake til ved en senere anledning.

Tips for å få ned prisen

euro-870757_960_720
Det å sammenligne priser hos forskjellige klinikker er en god start. Send mail til to-tre-fire norske øyeklinikker og hør om de har et godt tilbud til deg. Inkludér så mye informasjon om deg selv og din egen øyehelse i mailen slik at de forstår at du er seriøs.Noen av klinikkene har åpne prislister, men det blir (dessverre) mer og mer vanlig at de prøver å gi en “unik” pris til hver enkel pasient. Kirurgene er nemlig ikke kun trent opp i å operere øyne, men også som selgere. De prøver alt de kan å få overbevist deg om at nettopp deres klinikk er den beste for deg.

En annen løsning er naturligvis å se til utlandet, og det har vi skrevet en lengre artikkel om her.

4 KOMMENTARER

 1. Jeg tror nok du skal ut med i hvert fall 30,000 for begge øynene hvis du skal ta en laseroperasjon i Norge, ja. Det er også trygt og godt å ta det i Norge, jeg angrer ikke på at jeg gjorde det. Memira-klinikken i Bergen ga meg en god pris og en kirurg som visste hva han holdt på med.

  Nå er jeg i den litt eldre garde og ikke så stødig i engelsk, så ville nok ikke turt å dratt utenlands for å møte en kirurg som jeg ikke kunne kommunisere med. Du skal også huske på at mange østeuropeiske land ikke er så gode i engelsk.

  • 30,000 norske kroner for begge øynene er ingen dårlig pris for en øyeoperasjon.

   Godt å høre at det også finnes folk som er veldig fornøyde med klinikkene her hjemme i Norge.

 2. Det å betale det dobbelte her hjemme i Norge er noe jeg aldri ville vurdert engang. Det finnes såpass mange gode øyekirurger i utlandet at man heldigvis ikke er nødt til å ta til takke med de høye prisene det opereres med her hjemme. Jeg er så utrolig glad for at det er et fritt marked hvor man kan ta øyeoperasjonen akkurat hvor man ønsker det.

  • Det kan du si. Allikevel skal man se på totalkostnadene når man vurderer å dra til utlandet. Hva koster flybillett + hotell? Skal man på etterbehandling? Trenger man å dra til utlandet for å ta denne etterbehandlingen eller kan man gå til en norsk øyelege? I så fall; hva skal denne norske legen ha betalt?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here