Hvilke type kontaktlinser finnes?

0
937
Det er viktig å bedrive riktig kontaktlinsestell. Foto: Wikimedia commons,user: Bpw

Du har kanskje hørt at det finnes ulike former for linser, men er kanskje ikke helt sikker på hvordan de klassifiseres eller hva de inneholder?

Du er ikke alene.

De aller fleste kontaktlinsebrukere forholder seg til sin “gruppe” linser uten å bry seg særlig

Vet du egentlig nok om kontaktlinser?

om hvilke andre alternativer som finnes på markedet. Og det er egentlig helt greit: hvis man en gang har funnet noe som fungerer ypperlig, så er det heller ingen grunn til å eksperimentere alt for mye. Denne artikkelen er skrevet for deg som allikevel vil ha et dyptgående innblikk i det som for mange er en helt ukjent verden.

Ulike typer kontaktlinser som er tilgjengelige på det norske markedet kan grupperes på ulike måter i henhold til:

 • Hva de er laget av
 • Hvor lenge du bruker dem uten at du tar de ut av øyet
 • Hvor ofte du blir nødt til å erstatte dem
 • Utformingen av linsen

Du har kanskje sett at nettbutikkene ofte også deler produktutvalget sitt inn etter disse kriteriene? Her er et godt eksempel:

Men nok om det. La oss heller gå over til det artikkelen egentlig skal handle om.

For hva er egentlig kontaktlinser laget av?

Mange bruker nok linser hver eneste dag uten å egentlig helt ha greie på hva man putter på øynene sine. Her gir vi deg en introduksjon til hva de faktisk er laget av og hvordan forskjellige linsetyper har ulikt bruksområde som følge av det ulike materiale som har blitt brukt til å produsere dem.

Klassifisert etter materiale finnes det tre typer kontaktlinser

 • Myke linser er laget av gel-lignende, vannholdig plast kalt hydrogeler, og dekker hele hornhinnen . Silikon hydrogel kontaktlinser er en mer avansert form for myk linse som overfører mer oksygen til øyet enn vanlig hydrogel myke linser.
 • GP-linser, er laget av stiv, tørr plast og er spesielt bra for å korrigere presbyopi og høy astigmatisme. GP-linser er mindre i diameter og gir ofte skarpere syn enn myke linser.
 • Harde linser er laget av et stivt plastmateriale kalt PMMA som ikke sender oksygen til øyet. Disse linsene har nesten blitt erstattet av GP-objektiver og er sjelden foreskrevet i dag.
 • Kosmetiske linser er kontaktlinser som primært er laget for å endre en persons utseende. Disse kan både kjøpes med og uten styrke. Slike kontaktlinser er spesielt populære når det nærmer seg Halloween.

Det finnes også noe som kalles for hybride kontaktlinser som har en optisk sentrum av stivt GP-glassmateriale, omgitt av et materiale som er veldig likt det man finner i myke linser, derav navnet “hybrid”. Det kombinerer GP-linser og myke linser for å sikre økt komfort.

Brukstid

Frem til 1979, fjernet og renset man kontaktlinsene hver kveld. Innføringen av “utvidet bruk” gjorde at man også kan sove med linsene på. Nå er to typer linser klassifisert etter brukstid:

 • Dagslinser – må fjernes hver kveld og kastes. Mange har kritisert dagslinser for å være en lite miljøvennlig og tungtvint måte å bruke linser på.
 • Kontaktlinser til “utvidet bruk” – kan (ofte) brukes på natterstid når man sover og vanligvis i syv dager etter hverandre uten at man fjerner dem fra øynene. Enkelte av disse linsene skal alltid tas ut og plasseres i et linseetui. Her blir du alltid nødt til å følge de instruksjonene som står på pakken.

Husk også på at det som defineres som “utvidet bruk” også omfatter månedslinser. Det er også enkelte verdensledende produsenter som prøver å utvikle kontaktlinser som man skal kunne bruke hele året, men teknologien har enda ikke kommet langt nok til at dette har blitt tilgjengelig for vanlige forbrukere.Frekvens for bytting av linser med utvidet bruk

Selv med riktig pleie, bør kontaktlinser (spesielt myke linser) byttes ut ofte for å hindre oppbygging av linse støv og forurensning som øker risikoen for øyeinfeksjoner.

Myke linser har disse generelle klassifikasjonene, basert på hvor ofte de skal kastes:

 • Endagslinser – Kast etter en eneste dag av slitasje
 • To ukers linser – Kast annenhver uke, eller før
 • Månedslinser – Kast månedlig eller kvartalsvis
 • Tradisjonelle (gjenbruk) linser – Kast hver sjette måned eller lenger

GP-linser kan vare et år eller lenger før de må erstattes, hør med optikeren for hva som passer til dine øyne. Som sagt er ikke dette linser som er tilgjengelige på det norske markedet enda for vanlige forbrukere.

Kontaktlinsedesign – hva med ulike former for synshemmelser?

Mange linsedesign har blitt spesialdesignet for å korrigere ulike typer synsproblemer :

 • Kontaktlinser med det typiske, avrundede desiget, som kan korrigere nærsynthet (nærsynthet) eller hypermetropi (langsynthet).
 • Bifokale kontaktlinser inneholde ulike soner for nær og fjern visjon om å korrigere presbyopi
 • Orthokeratology linser er spesielt utviklet for å omforme hornhinnen under søvn.
 • Toriske kontaktlinser er det riktige å bruke for å korrigere astigmatisme så vel som for nærsynthet og langsynthet.

Vi håper dette er til assistanse for ditt valg av linser. Så håper vi du finner mer informasjon om den linsen som passer ditt behov best hos en av våre anbefalte linsebutikker på nett. De fleste store norske nettbutikkene har et bredt utvalg av kontaktlinser og det skal ikke så mye til for å finne akkurat den linsen du trenger. Hvis du er i tvil om hvilket materiale du bør bruke, så bør du ta kontakt med en optiker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here