Hvem produserer kontaktlinsene?

0
1215

CIBA Vision, Johnson&Johnson og EyeMed. Hørt navnene før?

Til tross for at det står gigantiske multinasjonale selskaper bak produksjonen av alle kontaktlinser som selges i Norge, så er det svært få nordmenn som har særlig mye kunnskap om de ulike bedriftene som produserer linsene. Historisk sett har det vært store endringer i denne bransjen. Professorer fra verdenskjente Princeton University publiserte på slutten av 80-tallet en rapport som viste at Bausch & Lomb i 1981 hadde en global markedsandel på hele 48 %. I dag har de knapt 10 %.

I denne artikkelen skal vi prøve å se litt på de tre største kontaktlinseprodusentene for å fortelle historien om hvordan de erobret en global bransje med innovative løsninger i form av produktinnovasjon og markedsføring.

Johnson & Johnson

skjermbilde-2016-09-16-kl-08-38-52
Ingen over, ingen ved siden. Hvis vi skal nevne et selskap som har endret hvordan mennesker i den vestlige verden bruker kontaktlinser, så er Johnson & Johnson (etablert i New York i 1959) umulig å komme unna. Uansett hvilke kontaktlinser man bruker, så har man hørt om Focus Dailies – et produkt som ble sendt ut på markedet på slutten av 80-tallet og har vokst seg frem til å bli tidenes mest solgte kontaktlinse.

Utviklingen av Focus Dailies kunne ikke blitt gjort uten de teknologiske fremskrittene J&J gjorde på midten av 80-tallet. Amerikaneren Michael Bay hadde utviklet en unik måte å lage myke kontaktlinser på, noe flere selskaper fikk øynene opp for. “Budrunden” på patentet endte med at Johnson & Johnson fikk enerett på myke endagslinser i en årrekke, noe som sikret dem nok markedsandeler til å bli verdens største kontaktlinseprodusent i 1992.

Oppfinnelsen av endagslinsen

I 1995 kom 1-Day Acuvue – som på den tiden var verdens første endagslinse. Produktsortimentet i bransjen endret seg drastisk over natten og plutselig skulle “alle” prøve endagslinsene fra Johnson & Johnson. Ut over 2000-tallet har bedriften alltid vært best på innovasjon innenfor dagslinsesegmentet, noe som har vært en stor del av den suksessen de har hatt i “moderne” tid.

Mest kjent for..?

Focus Dailies. Ingen tvil.

CIBA Vision

logo_w
Til tross for at CIBA Vision er verdens nest største produsent av kontaktlinser, så er det faktisk bare et datterselskap av det litt mer ukjente merkenavnet Novartis. CIBA er, i likhet med Johnson & Johnson, et selskap som ble grunnlagt i USA. De første linsene kom ut fra fabrikken i 1980 og helt siden den gang har de hatt hovedsete i Atlanta, Georgia.

CIBA har vist seg som en god samarbeidspartner for nødhjelpsorganisasjoner over hele verden. Selskapet har vært med på å støtte prosjekter i utviklingsland som hjelper barn og utsatte med øyesykdommer de i utgangspunktet ikke har råd til å helberede selv.

Mest kjent for..?

Air Optix.

Alcon

250px-logo_alcon-svg
Alcon er en produsert du etter all sannsynlighet ikke har hørt særlig mye om – og sjansen for at du bruker Alcon-produserte kontaktlinser er meget lav. Allikevel er det verdens tredje største kontaktlinseselskap. Hvordan henger det sammen?

Alcon startet i 1945 som et lite apotek og har vokst seg frem til å bli en av USAs største produsenter av synskorrigerende hjelpemidler. Grunnen til at de ikke er så kjent blant nordmenn er rett og slett at de har hatt en veldig dempet globaliseringsstrategi. I stedet for å vokse i andre land og på nye kontinenter, har Alcons ledelse fokusert på å bli størst i USA. Resultatet er en meget solid omsetning de siste årene.

Mest kjent for..?

Ikke særlig kjent for de aller fleste.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here