Fordeler og ulemper med en øyeoperasjon

7
7886

Fordeler og ulemper med en øyeoperasjon

Hvis du har alltid drømt om å ha 20/20-syn, så er det på tide du lært om de fordelene og ulempene som er tilknyttet en øyeoperasjon med laser (også kalt LASIK-operasjon eller lasoperasjon på øyet). Dette er en samlebetegnelse på synskirurgi som har det formålet å forbedre synet. Er du lei av å lete etter brillene hver morgen? Føler du at det er bry med å rense linsene hver gang du står opp? Hvis svaret er ja, så kan en laseroperasjon være riktig for deg.

Den vanligste typen synskirurgi foregår ved laser. Det finnes også PKR- og ICL-opreasjoner, men disse er sjeldnere og er som regel designet til å operere bort helt spesielle plager. Laserkirurgi er en moderne vitenskapelig oppdagelse der man går inn i øyet med laser og korrigerer eventuelle feil slik at man kan få et perfekt syn. Inngrepet er, som tidligere nevnt, også kjent som LASIK, og det innebærer at øyeleger “stråler” tilbake hornhinnens overflate slik at den deretter returnerer til sin opprinnelige plass.

I utgangspunktet høres det jo ut som et inngrep alle med dårlig syn burde vurdere. Men er det egentlig så enkelt?

Her er litt informasjon om fordeler og ulemper med en slik øyeoperasjon slik at du kan ta en fornuftig avgjørelse hvis du lurer på om dette er noe for deg.

Fordeler med øyeoperasjon med LASIK-metoden

En av de mest åpenbare fordelene med en slik type øyeoperasjon er bedre syn. Ikke bare er det den mest åpenbare fordelen, men det er også hele formålet med å gjennomgå synskirurgi. Du vil ikke bare kunne lese trafikkskilt på lang avstand, men også morgenavisen – i tillegg til en hel masse andre dokumenter som er skrevet med liten skrift. Si farvel til uskarpt syn. Skarpere bilder med rikere farger vil gi en mer berikende opplevelse og sørge for uforglemmelige minner. Med andre ord: livet ditt vil bli mye enklere enn det er nå.

Den andre fordelen med en laseroperasjon er at du ikke lenger trenger å bære på «tungt» tilbehør som briller eller kontaktlinser. Dette er grunnen til at de aller fleste vurderer å gjennomgå en operasjon. Man har en fantasi om at hverdagen skal bli mye enklere, noe man har helt rett i. Det er ikke nødvendig å huske å pakke dine briller, kontaktlinser, linsevæsker og andre ting sammen når du skal på ferie. Du trenger ikke å bry deg om å endre fra briller til kontaktlinser for å gå for en fest. Du vil heller ikke trenger å bekymre deg risikoen for å sovne med briller eller kontaktlinser på. Så igjen: dette gjør livet mye enklere å leve.Av de fordeler og ulemper som med laser-kirurgi er en annen fordel det faktum at denne prosedyren kan gjennomføres innenfor en dag. Alt du trenger å gjøre er å gå inn i et sentrer for øyeoperasjon (finnes flere av dem i store byer rundt omkring i hele landet samt en hel haug i utlandet) og gå ut uten å ha på dine tykke briller neste dag. Folk som har vært kjent for å være så “blind som en flaggermus” har kommet ut av et slikt senter med så mye som 20/15-syn, noe som er svært godt. Hvis du har virkelig svakt syn, så finnes det ingen garanti for at du ser helt perfekt etter en laseroperasjon, men sannsynligheten er ganske god.

Det finnes ikke noen offisiell statistikk fra verken Europa eller USA som viser hvor sannsynlig det er at man får et perfekt hvis man har et ordentlig dårlig syn, men de fleste kirurger virker å være enige om at risikoen for et perfekt syn blir mye bedre desto bedre syn du har i utgangspunktet.

Oppsummeres i:

– Bedre syn
– Slipper kontaktlinser
– Slipper briller
– Tar kun èn dag å utføre laseroperasjonen
– En friere hverdag

Ulemper med en øyeoperasjon

Nå la oss ta en titt på de få ulemper med øyekirurgi. En ekstremt liten minoritet har funnet ut at denne formen for kirurgi ikke passer dem etter at de har gjennomgått en operasjon – men da er det jo som regel for sent. «Ulempe» er nok også et litt merkelig ord å bruke da det primært knytter seg opp mot risiko. Med andre ord: hva er risikoen for at noe skal gå galt under en laseroperasjon?

Noen komplikasjoner omfatter forvrengninger av synet, for eksempel uregelmessig astigmatisme, multippel visjon, mangel på fargekontraster og tørre øyne i kortere perioder etter behandlingen. Husk på at dersom noe går galt under en laseroperasjon, så vil den eneste måten å behandle det på være å gå gjennom en helt lik operasjon en gang til – og det er det mange som vegrer seg for.

Hvis man ser bort fra hvordan en laseroperasjon kan ha en direkte negativ innvirkning på øyehelsen, så finnes det også et økonomisk aspekt inni det hele. En slik operasjon er nemlgi ikke gratis, men koster flerfoldige tusen kroner.

I dag har titusenvis av nordmenn over hele landet gjennomgått laserkirurgi med LASIK-metoden. Som du kan se vil fordelene definitivt oppveie ulempene. Dersom perfekt syn er din drøm, så bør du lese deg opp på en del av de øyesentrene som finnes både i Norge og i utlandet per dags dato!Ulempene med en øyeoperasjon oppsummert:

– Kostnaden. Det er dyrt.
– Risikoen er absolutt tilstede for at noe kan gå galt. Statistikken er på din side, men man er aldri helt trygg.
– Operasjonen er teknisk kompleks og skadene som skjer vil ikke alltid være mulig å korrigere.
– Du kan heller ikke regne med at gleden skal være alt for langvarig. Som du kanskje allerede forstår, så varer ikke en laseroperasjon livet ut. Øynene dine vil fortsette med å eldes uavhengig av hva man har gjort tidligere i livet.
– Hvis skader oppstår, så vil den eneste måten å korrigere dem på være å gå gjennom en ny øyeoperasjon.

7 KOMMENTARER

 1. Det er i hvert fall mye større sjanse for at man får et bra syn enn at man får et dårligere syn, og jeg har aldri hørt om noen som har blitt blinde eller opplevd dårlige erfaringer med norske øyeleger ved en laseroperasjon. Tror nok dette er et marked som snart er mettet da det er så utrolig mange som har tatt det allerede, men det finnes vel kanskje noen som fortsatt henger litt etter…jeg vet ikke!!

  • Nå har vi kommet ganske langt i utviklingen av laserteknologi, og jeg tviler på at det er særlig mange som fortsatt sliter med dårlig syn etter å ha utført en øyeoperasjon. Jeg vet i hvert fall at jeg har mange venner og bekjente som har tatt en slik operasjon uten å ha slitt med verken røde øyne, smerter eller dårlig syn i ettertid.

 2. LASIK og andre typer laser øyekirurgi, som PRK og LASEK, har gode sikkerhetsprofiler og svært høy suksessrate. De er designet for å behandle nærsynthet (nærsynthet), hypermetropi (langsynthet) og astigmatisme, og kan tillate deg å leve uten briller eller kontaktlinser.

  Alvorlige komplikasjoner som betydelig tap av syn fra LASIK-kirurgi er svært sjeldne, og mange bivirkninger og komplikasjoner kan løses med ytterligere kirurgi eller medisinsk behandling.

  Som enhver annen kirurgi, men det finnes potensielle risikoer, bivirkninger og begrensninger du bør være fullt klar over før du velger å gjennomgå prosedyren (eller en hvilken som helst type prosedyre, for den saks skyld). Velge en dyktig og erfaren LASIK øyekirurg kan bidra til å redusere disse risikoene og gir deg mulighet for å oppnå best mulige resultater fra laser øye kirurgi.

 3. Dersom man har finansieringen i orden, så finnes det ingen reelle ulemper med en øyeoperasjon – gitt at man kommer til en klinikk som har en minimal feilprosent.

  • Du har rett. Den største barrieren for de fleste nordmenn er naturligvis det økonomiske. Skal man ha operasjon på begge øynene kommer det fort opp på rundt 30,000 norske kroner. Det er mye penger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here