Fem tips for å holde kontaktlinsen sikker for helsen

4
1274

Guide: Slik holder du kontaktlinsene dine sikre

Dette er fem punkter jeg har valgt ut etter å ha vært hos min lege på konsultasjon som omhandler sikkerhet rundt kontaktlinser. Og jeg vet at vi tidligere har hatt en del artikler som går på sikkerhet og linser, men det kan nesten ikke sies nok.

Det er nemlig viktig at folk virkelig får med seg våre tips og råd til hvordan du kan være sikker på å unngå øyeinfeksjon og andre kjedelige sykdommer som følge av feilbruk.

1. Ikke har på kontaktlinser lengre enn nødvendig.

Skal du sove er du nødt til å ta av linsene, noe du sikkert forstår. Men om du kommer hjem fra

skole/arbeid vil det også være fordelaktig å bytte ut linsene og heller gå med briller.

Tidligere brukte jeg noen dagslinser som jeg fikk ganske tørre øyne av, men de linsene jeg bruker nå kan jeg i hvert fall bruke ti-tolv timer hver dag før jeg føler noe som helst ubehag.

2. Ikke bytt dem med andre mennesker.

To personer skal ikke bruke samme kontaktlinser. I tillegg til at linsen vil tørke fort ut, så er det også fare for at bakterier blir ført over til øye nummer 2 fra øye nummer 1.

Ingen god idè.

Det å dele kontaktlinser er absolutt ingen trygg eller god måte å spare penger på.
3. Bestill forsyningen din på et trygt sted.

Jeg har tidligere skrevet om min erfaring med å bestille fra et “nettapotek” i USA som viste seg å ha gode priser, men elendig kvalitet. Det kostet meg et par uker hvor jeg kun måtte bruker briller. Med andre ord: vær veldig varsom på hvilke nettbutikker du benytter deg av når du kjøper kontaktlinser på nett.

Her kan du sjekke anbefalte nettbutikker.

4. Bruk ordentlig linsevæske.

Når jeg googler “alternativer til linsevæske”, så kommer det opp noen som ønsker å eksperimentere i håp om å spare noen penger. Som et generelt råd vil jeg bare si at det å gamble med øyehelsen i håp om å spare 200 kroner i løpet av et år ikke er noen særlig god idè.

5. Bruk hodet.

Om du hører på kroppen din og bruker hodet i de aller fleste situasjoner, så skal du nok komme veldig godt fra det. Det er tross alt ikke mye som kreves når man er nødt til å bruke linser fremfor briller.

4 KOMMENTARER

  1. Faktisk er det utrolig mange idioter som behandler kontaktlinser akkurat som man behandler briller – med svært lite varsomhet.

    Ikke rart at folk får øyeinfeksjon og det som verre er. Har som regel bare seg selv å takke.

    • Det er desverre slik at folk er (alt for) uforsiktige generelt sett. Men det er også mange som er flinke og jeg kjenner flere som aldri har vært til øyelege etter mange, mange år med linser.

  2. Det største problemet med kontaktlinser er ikke enhetene selv, men folk som bærer dem. En studie fra Centers for Disease Control and Prevention i USA fant at nesten en million besøk til legen hvert år forholde seg til øyeinfeksjoner fra linser.

    Den mest alvorlige øye infeksjon er keratitt, forårsaket av bakterier og andre organismer som påvirker hornhinnen – den gjennomsiktige kuppel-formet struktur på forsiden av øyet. Studier tyder på at infeksjoner oppstår fordi folk ignorere sine optikere ‘råd. Tatt i betraktning at øynene er så dyrebart, er det overraskende at 45% av folk ikke vasker hendene før du setter inn eller tar ut sine linser. Andre studier viser at måneds kontaktlinser brukes for en og en halv ganger lenger enn anbefalt. To ukentlige linser brukes til mer enn to og en halv ganger så lenge som de burde være.

    • Èn million besøk til legen hvert år kun i USA fordi man har brukt kontaktlinser feil virker å være en ganske drastisk økning i forhold til hva jeg har lest tidligere. Uansett; det viser at denne typen artikler bør skrives også i fremtiden.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here