En øyeoperasjon stanser ikke alderdommen

11
9422

Øyeoperasjon demper ikke alderdommen

Mange tenker at en øyeoperasjon er roten til at alt skal gå bra med øynene dine i all tid fremover. Og om du er inne på disse tankene, så må jeg si at du ikke er helt på jordet. Statistikk viser at rundt 90 % av alle som tar en øyeoperasjon slipper å bruke briller og kontaktlinser resten av livet – dette er dog statistikk hentet fra norske folk som har tatt et slikt kirurgisk inngrep.

For det er slik at man begynner å aldre selv om man har tatt et kirurgisk inngrep.

En øyeoperasjon er ganske god til å dempe på de lidelsene du har nå, men hvor lenge kommer det til å vare?Det er jo et spørsmål jeg har stilt til øyekirurger ganske ofte, og fått relativt forskjellige svar. Spurte blant annet en som drev med øyekirurgi i Bangkok (hovedstaden i Thailand), der jeg nærmest fikk en garanti for at øynene mine ville være helt OK livet ut.

Akkurat det svaret skremte meg. I og med at jeg hadde vært til fastlegen min et par måneder før og fått et estimat på at en slik LASIK-operasjon ville holde i kanskje 50 år før alderdommen begynte å ta tak i meg (jeg er selv i midten av 20-årene).

Etter hva jeg har forstått er dette mer hva man skal kunne forvente av en slik operasjon. Det vil ikke gjøre meg noen ting å kanskje måtte bruke lesebriller når jeg bikker 80 år – da jeg anser det som svært sannsynlig og lite hemmende i den alderen der. Men det er ganske likegyldig hva utvalgte øyekirurger har sagt om emnet: det viktigste er hva som faktisk er realiteten og hva man kan bruke av statistikk i en slik artikkel som dette.

Så hva er faktisk sannsynligheten for at du må bruke linser og/eller briller etter en øyeoperasjon?

Hva sier statistikken?

Det er liten tvil om at de aller fleste øyeoperasjoner er suksessfulle og at de aller fleste får et «20/20»-syn etter endt operasjon. Men resultatene er ikke de samme for alle pasientene, og derfor er det noen som blir nødt til å bruke både kontaktlinser og briller etter endt operasjon.

Det er kun presbyopi som kan hindre en laseroperasjon å vare livet ut. Presbyopi er betegnelsen på det som i dagligtale ofte kalles «dårlig syn med alderen»; altså at man gradvis begynner å se dårligere etter at man har fylt 40-50 år. Derfor er det mange som argumenterer for at en laseroperasjon gir mer verdi for yngre mennesker enn for de som nærmer seg 50-årene. Man burde ta seg en tur til legen og høre om man er en egnet kandidat til en slik operasjon hvis man er i tvil.

Spør en kirurg

Jeg sendte i vei et spørsmål til en ledende kirurg innenfor laseroperasjoner i Norge (han vil bli holdt anonym) og spurte følgende spørsmål:

Meg:
Jeg ble fortalt for mange år siden at jeg kan ta en laseroperasjon da jeg var inne på en doctor-patient-1080408_960_720konsultasjon hos en klinikk i Norge. Allikevel var legen litt skeptisk i og med at synet mitt ikke hadde stabilisert seg 100 % de siste to årene. Synet mitt blir litt verre for hvert eneste år. Men synes du fortsatt at jeg bør kunne ta en øyeoperasjon nå eller bør jeg vente?

Er for øvrig 30 år gammel.

Svar:

Hei,

det kommer helt an på hvilken hastighet øynene dine endrer seg i. En øyeoperasjon vil ikke stoppe øynene dine i å endre seg. Hvis synet ditt hemmes veldig sakte og du aksepterer risikoen for å kanskje begynne med briller/linser igjen eller ta en ny operasjon, så ser jeg ikke noen grunn til å vente.

mvh Doktor ******11 KOMMENTARER

  • Ja, det har du rett i. Man skal ikke ta en øyeoperasjon dersom man ikke føler at synet har stabilisert seg skikkelig – det kan slå hardt tilbake på deg.

   Kjedelig å gjøre en kjempeinvestering nå og så måtte ta kontaktlinsene tilbake om en 3-4 års tid.

 1. Etter undersøke bare noen av weblogg innlegg på nettstedet ditt nå, og jeg faktisk liker din hjelp av blogging. Jeg bokmerkede det til min bokmerke nettsted liste og vil trolig være å sjekke igjen snart .

  Har riktignok til gode å høre om noen som har måttet ta en øyeoperasjon to ganger fordi synet har blitt så dårlig, men det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at laseroperasjoner er en forholdsvis ny greie som nordmenn kanskje ikke har gjort i så mange år.

  • Takk for skryt.

   Jeg tror det har to grunner:

   1) Ikke så mange nordmenn har tatt en øyeoperasjon.
   2) Norske øyekirurger er veldig gode på å sende vekk kandidater som de vet ikke har et stabilisert syn. Man utfører simpelthen ikke operasjoner på folk som ikke trenger det eller bør ta det.

 2. Mange sier jo at det ikk eer noe vits i å ta en øyeoperasjon etter at man har fylt 50 år. Vet ikke om det er sant, men tror nok man burde være forholdsvis ung.

  Forsvaret har jo i enkelte tilfeller kommet inn og finansiert laseroperasjoner for unge soldater som ønsker å bli snipere.

 3. Du har et godt poeng i artikkelen. Faktisk tok min far en øyeoperasjon for rundt 5-6 år siden, men har nå begynt å bruke lesebriller igjen (ikke vanlige briller, kun når det skal leses liten skrift på papir). Jeg tror aldri på at man bør ta flere øyeoperasjoner, men jo tidligere man tar det (etter å ha fylt 18 år), desto bedre.

  Så får man perfekt syn i kanskje 20-30 år i stedet for 5-6 år?

  • Hei,

   godt poeng. Jeg håper det ordner seg for din far og at situasjonen ikke forverres. En øyeoperasjon skal være en investering som gir avkastning i hvert fall 10 år.

   mvh

 4. Er dette en spøk spørsmål? Hvordan ville en resept på en ulovlig substans arbeide nøyaktig ?

  Og hvordan vet du at man ikke kan bli fullstendig helbredet med en øyeoperasjon?

 5. Hva er det som skjer med artiklene om dagen?

  De har bare blitt bedre og bedre. Før var jo dette en nettside helt uten kredabilitet. Nå er det jo faktisk noe som stemmer. Har dere endelig ansatt en som kan skrive om kontaktlinser uten å skjemme seg helt bort? Creds

  • Haha, vel. Vi tok en titt på gamle artikler og innså at vi faktisk måtte skrive noe av ordentlig kvalitet for å få litt lesere. Nå er det heldigvis på vei opp, ja.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here