Dette skjer under en synstest

1
4597

Slik foregår en synstest i Norge

Det er mange grunner til at man skal ta en synstest. Enten er det for å sjekke om man har behov for synskorrigerende hjelpemidler (herunder kontaktlinser og briller) eller så er det for å få en slags kvalifikasjon til et arbeidsområde (militæret, skogsvokter etc.). Under en synsundersøkelse vil øyelegen bruke diagrammer til å måle hvor godt du ser på avstand i forhold til hva som er “normalen” blant andre mennesker.

Det klassiske eksempelet på et slikt diagram er “Snellen”-kartet som ble utviklet av den nederlandske øyelegen Hermann Snellen på 1800-tallet. Det finnes mange varianter av Snellen-kartet, men de viser alle sammen 11 rader med store bokstaver. Den øverste raden inneholder én bokstav, og de nedre ti radene viser bokstaver som stadig er mindre.

Illustrasjonsbilde av Snellen-tavlen:

Snellen-tavlen brukes under synstester. Foto: Wikimedia commons,user: Khex14

Under en synstest vil øyelegen be deg om å redegjøre for hvilken av de nederste linjene du vet at du klarer å lese, og be deg om å si disse bokstavene høyt. Hvis du kan lese den nederste linjen, så har du et veldig skarpt og godt syn.

Hvilke resultater kan/bør man oppnå?

Som du kan se ut fra bildet, så står det noen tall ved siden av hver rekke. Det man definerer som et “normalt syn” er å ha “20/20”-syn, noe som betyr at du kan lese åttende linje.

Men hva betyr egentlig “20/20”-syn?

Det er opprinnelig et begrep som blir brukt i USA (men nå adoptert til omtrent hele verden) og betyr i

En noe nerdete illustrasjon av hvordan en synstest fungerer. På svensk.

praksis at man skal kunne være i stand til å lese den åttende linjen på Snellen-tavlen når man står 20 feet (6,09 meter) unna tavlen.

Hvis man er i stand til å lese linje 9, 10 og/eller 11, så har man bedre enn et normalt syn. Og det samme gjelder hvis man ikke er i stand til å se linje 8, 7 og/eller 6 – da bare med negativt fortegn.

Man blir erklært “blind” i Norge hvis man ikke har et 20/200-syn, altså hvis man ikke klarer å se bokstaven som er på den øverste linjen. Og for å sette ting litt i perspektiv; man trenger et 20/40-syn for å ha mulighet til å få førerkort i USA.

I Norge er det ingen synstest som en en del av den opprinnelige førerprøven.

Det er veldig få mennesker som har et syn som er bedre enn 20/15, men veldig mange dyr har det – spesielt fugler og rovdyr som jakter daglig.Ulempen(e) ved en synstest

Først og fremst kan vi bare si at det å ta en synstest er veldig viktig for å finne ut hvor nøyaktig man kan se ting på avstand. For det er nettopp det en slik synstest kan definere, ikke så mye annet. Blant annet får man ikke svar på hvor godt synet ditt kan takle kontraster, ei heller om man har mulighet til å skille forskjellige farger/nyanser fra hverandre.

Du får heller ikke sjekket den generelle helsetilstanden på øynene dine (hvor tørre øyne du har, om du har grønn stær etc.). Dette er noe du er nødt til å kontakte en øyelege for å få sjekket, noe som kan være greit å gjøre dersom du merker ubehag med øynene dine.
1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here