Dette skal du gjøre for å holde øynene sunne og friske

0
793

Det er ingen hemmelighet om at fysisk aktivitet og et godt kosthold hjelper kroppen med å holde seg ung og frisk til man blir gammel. Ikke ta øyehelsen din for gitt – det er mange ting du kan gjøre for å holde øynene friske og sunne. Her er våre tips basert på utsagn fra leger og et dypdykk i internasjonale forskningsrapporter.

Visste du for eksempel at rundt 80 % av alle sanseinntrykk i løpet av en vanlig dag blir kanalisert gjennom øynene? Da kan du bare tenke deg de forferdelige konsekvensene av å gradvis se dårligere når du blir eldre…

Spis sunt

Godt øyehelse tar utgangspunkt i hva du legger på tallerkenen din til frokost, lunsj og middag. Viktige næringsstoffer som omega 3, sink og vitamin C og E er viktig for å hindre aldersrelaterte synshemmelser som blant annet grå stær og presbyopi.

For å forstå hvorfor et godt kosthold påvirker synet burde man forstå grunnen til at et dårlig kosthold hindrer synet i å utvikle seg på en god måte. Fettende og dårlig mat vil ofte gi høye blodverdier (høyt blodtrykk) og et alt for høyt kolesterol, noe som igjen vil føre til at blodårene på netthinnen tetter seg og påvirker synet i en negativ grad. Dette er grunnen til at folk med høy BMI begynner å se dårligere enn slanke personer i forholdsvis ung alder. Amerikanske NEI (National Eye Institute) viser blant annet til at diabetes 2 er hovedårsaken til at eldre mennesker blir blinde. Det er noe å tenke på.

Her er noen konkrete eksempler på matretter eller ingredienser som hjelper deg med å bevare et godt syn:

– Spinat og grønnkål
– Laks, tun og annen fet fisk
– Egg, nøtter, bønner og andre (meget) proteinholdige råvarer
– Appelsiner, mandariner, kiwi og andre sitrusfrukter
– Østers
– Blåbær

Med fare for å fortelle noe du garantert ved: det å ha et balansert kosthold krydret med gode råvarer er ikke bare noe synet ditt kommer til å dra nytte av, men det hjelper også å unngå fedme og diabetes 2.

Kosttilskudd som er bra for øynene

Jeg (artikkelforfatteren altså) bruker kun ett eneste kosttilskudd i hele verden: «Blue Eye». Til tross for det litt lite fengende navnet er dette et produkt jeg har trukket til mitt bryst de siste årene og som jeg virkelig vet at fungerer. Den beste måten å vurdere om et kosttilskudd fungerer på er ved å sjekke ingredienstlisten. Du skal se gjennom alt av aggressiv markedsføring og utelukkende se hvilke ingredienser produktet inneholder.

Her er ingredienslisten til «Blue Eye»:

Skjermbilde: shopping4net.no.

Mange av nøkkelingrediensene er representert (vitamin A, sink, vitamin E, blåbærekstrakt og selen). Personlig pleier jeg å kjøpe fra Shopping4net (her kommer du direkte til produktet) da de har hatt den laveste prisen hver gang jeg har sjekket andre nettbutikker. Kjøp det. Du kommer til å takke meg senere.

Stump sigaretten

Røyking har vist seg å være direkte linket til tidlig utvikling av grå stær, skader på den optiske nerven og makuladegenerasjon (skarpsynsvekkelse). Hvis du tidligere har prøvd å slutte og feilet, så er det på tide igjen. Statistisk sett er det mye lettere å slutte andre, tredje eller fjerde gang når man allerede har gjort noen forsøk.

Det handler om rutine. Og det handler om at du hver eneste gang du tenner en sigarett gjør noe øynene dine overhodet ikke setter pris på.

Hva med snus?

Det er ingen forskningsrapporter som med sikkerhet kan knytte snusbruk sammen med et nedsatt syn, men det er ei heller gjort særlig aktiv forskning på emnet. Da man ikke engang er fullstendig opplyst omkring hvilken innvirkning snus har på menneskers generelle helse, har det ikke blitt gjort forskning for å direkte knytte sammen snus og dårlig syn.

Kjøp og bruk noen gode solbriller

Gode solbriller (nei, ikke de man kjøper på et fake-market i Syden) beskytter øynene dine fra farlig UV-stråling. For mye UV-stråling er farlig for øynene da det vil resultere i makuladegenerasjon.

Les også: her kjøper du solbriller på nett hos norske nettbutikker (stor guide).

Kjøp et par som blokkerer 99 % eller 100 % av alle UV-stråler (de er ofte CE-merket i Norge). Enkelte kontaktlinser kommer også med UV-beskyttelse, men det er virkelig lurt å også bruke et par gode solbriller som et ekstra lag beskyttelse for øynene.

Få deg en pause fra dataskjermen

Det å stirre inn i en dataskjerm alt for lenge kan forårsake blant annet:

– Trøtte øyne
– Midlertidig dobbeltsyn
– At øynene vil slite med å fokusere på objekter som er på lang avstand
– Tørre øyne
– Hodepine
– Nakke-, rygg- og skulderplager

Så hvordan kan du unngå dette? Er det noen tips som er litt mindre konkrete enn «hold deg unna datamaskinen»? Ja, det er det.

– Sørg for at du har sterke nok briller og kontaktlinser når du jobber. Hvis du merker at du myser eller at øynene blir trøttere enn vanlig, så er det stor sannsynlighet for at du bør gå tilbake og få en ny synstest hos optiker.

– Flytt skjermen høyere slik at synsvinkelen din treffer toppen av skjermen når du ser rett fremover. Du bør unngå å bøye hodet i stor grad.

– Unngå gjenskinn fra sterkt lys og/eller sollys fra vinduet.

– Det er viktig med en god kontorstol som gjør at du unngår å sitte fremoverlent.

– Få deg en pause hver andre time. Gå litt rundt, kok deg en kopp kaffe og vent 15 minutter igjen før du setter deg foran dataskjermen.

Konklusjon

Konklusjonen får være like kjedelig og presis som den er nyttig: alt du gjør med kroppen eller putter i kroppen vil på en eller annen måte ha en innvirkning på hvordan synet ditt utvikler seg med alderen.

Øyehelsen er i svært liten grad reversibel, noe som betyr at hvis du først har begynt å få et dårlig syn er det svært vanskelig å få gjort noe med det ved hjelp av en aktiv livsstil og sunt kosthold. Med andre ord: du bør være «føre var» og begynne med forebyggende tiltak i dag.

Kosttilskudd kan være en god start, men husk på at slike tilskudd aldri kan erstatte annen type mat – ei heller kompensere for fast food-mat. Det skal utelukkende brukes som et supplement til et allerede godt kosthold. Og hvis du har en hverdag (jobb/skole) hvor du bruker PC-en mye, så er det ekstremt viktig at du analyserer i hvilken tilstand kroppen din er når du studerer eller arbeider. Det har svært mye å si.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here