Databruk og kontaktlinser – er det mulig?

0
939

Databruk og kontaktlinser

Myten går på at dersom man sitter mye foran datamaskinen, så utvikler man alltid et svakt syn. Men er det sant?

En leser har mailet inn et spørsmål han/hun veldig gjerne ønsker svaret på – og vi er behjelpelige med å svare.

Spørsmål:

Jobben min krever bruk av en datamaskin, noe jeg ikke kan gjøre så veldig mye med i henhold til arbeidsbeskrivelsen. Jeg vil vanligvis se på en dataskjermen hele dagen – rett og slett fordi jeg er en IT-arbeider. Jeg bruker for tiden Acuvue Moist, og ordene er ikke helt klare på skjermen når jeg for

Foto: Wikimedia commons

eksempel leser nettaviser.

Jeg relaterer problemet mitt til databruk som følge av at det blir verre når jeg har sittet lenge på PCen.

Jeg kan heller ikke se detaljer langt borte, som for eksempel når jeg kjører bil. Jeg har skjeve hornhinner, men jeg bruker ikke astigmatisme-kontaktlinser.

Kan det være det at øynene mine ikke tåler den type kontaktlinser i så fall, og hva skal jeg i så fall gjøre med problemet mitt? Tanker eller innsikt?
Svar:

Spør om en ekstra time hos din optiker for å se om astigmatismen har blitt verre, da dette er rart. Kanskje noen med mer medisinsk kunnskap vil kunne hjelpe deg. Alt jeg kan si er at jeg bruker til daglig Acuvue Advance og ser på en dataskjermen i veldig store deler av arbeidsdagen (tipper 5-6 timer hver eneste dag). I tillegg er det slik at jeg ser på TV, leser bøker, spiller litt dataspill og gjør masse skolearbeid på en datamaskin uten at linsene tørker ut.

Spør legen din om han / hun anbefaler månedslinser snarere enn endagslinser for tilstanden din. Håper dette hjalp!

Og hvis det ikke hjelper å bytte kontaktlinser, så legger jeg ved noen kjappe tips på tampen av artikkelen som du kan prøve å følge.

Fire tips for å unngå øyetrøbbel ved datamaskinen

1. Korrekt distanse.

Prøv alltid å hold øynene minst 65 centimeter fra dataskjermen/monitoren.laptop-24891_960_720

2. Ordentlig skjerm.

Husker du de gamle skjermene som kom med lysstoffrør? De skal du holde deg unna. De skjermene som blir produsert i dag (anno 2016) er laget for at man skal kunne se på dem i lengre perioder uten at øynene skal lide for det.

Har du en gammel datamaskin, så kan den muligens ta mye av skylden for øyeproblemene dine.

3. Lyskilder.

Unngå direkte lys gjennom vinduer når du sitter og jobber. Prøv å bruk gode lamper som lyskilde når du jobber på PCen.

4. 20-20-20.

Hvert 20ende minutt skal du stirre på noe som er 20 meter unna i 20 sekunder. Dette gjør du for at hjernen din ikke skal bli “fastlåst” til én distanse og komme ut av fokus. Det er viktig at man bruker dybdesynet jevnlig for å trene opp og opprettholde øyemuskulaturen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here