Dårlig syn etter laseroperasjon? Les dette

2
2568

Er du plaget med dårlig syn etter en laseroperasjon?

Mange nordmenn tar laseroperasjon som følge av at de ønsker å bli kvitt synshemmelsen de sliter med. Dette kan være alt fra spesielle sykdommer som astigmatisme (skjeve hornhinner) til mer vanlige lidelser som nærsynthet og langsynthet. Men det er ikke for alle at man kan oppnå en “20/20”-forbedring på synet sitt, noe som kan virke frustrerende etter at man har betalt XX antall tusen kroner for å få rettet det opp.

Riktignok er det veldig mange som sliter med å finne ut om de faktisk har fått et perfekt syn etter en laseroperasjon. Mange lar nok også være å kontakte øyekirurgen som følge av at de er redde for at de blir nødt til å gå igjennom nok en operasjon. Dette anbefales naturligvis ikke.

Vi har delt denne artikkelen inn i to deler: midlertidige plager som de fleste opplever etter en operasjon og varige plager som man ikke blir kvitt med mindre man får en ny operasjon.

Men hvilke (midlertidige) plager er det man kan få etter en laseroperasjon?

Her er noen eksempler på hva du kan regne med å (muligens) oppleve etter endt operasjon.

– Røde øyne og svie.

Enkelte pasienter klager på at det svir litt i øynene. Dette har en direkte relevans til at hornhinnen blir «tørrere» etter en laseroperasjon og at tårekanalene skal vende seg til det nye designet på øyet. Men du skal ikke bekymre deg – dette er nemlig et problem som vil avta etter et par uker og kan i mellomtiden løses ved hjelp av øyedråper.

– Tåkesyn.

Det aller vanligste er å få et litt tåkete syn når det begynner å bli mørkt på kveldene. Mange seriøse aktører i øyekirurgibransjen er jo nettopp påpasselige med å informere om denne faren slik at kundene ikke skal føle seg lurt. Derfor kan det for mange oppleves å være litt skummelt å gå eller kjøre etter kveldstid i ukene etter en laseroperasjon.

Det vanligste er at tåkesyn avtar en 20-30 dager etter øyeoperasjonen.

Varige plager som krever ny operasjon

Det er dessverre også en liten risiko for at noe går så galt under øyeoperasjonen at man blir nødt til å utføre en operasjon nummer 2.

– Ikke 20/20-syn.

Med “20/20”-syn menes det et såkalt perfekt syn, noe som er veldig vanlig å skaffe seg etter en øyeoperasjon. Det er jo tross alt derfor man tar en slik operasjon.

Men det skal sies at det ikke er alltid at hornhinnene korrigeres tilbake til helt perfekt plass, noe som man her i Norge kan reklamere på hos de største og beste øyeklinikkene. Det er tross alt slik at når du kjøper deg en laseroperasjon, så skal du kunne forvente at de gir deg det du betaler for – nemlig perfekt syn. Alle klinikkene har et klrat formål om at kunden skal bli fornøyd, og derfor vil det være kostnadsfritt å «reparere» eventuelle skader som skjer under en operasjon.
Så hva gjør du når uhellet er ute?

Om du har tatt en laseroperasjon og sliter fortsatt med dårlig syn, så skal du ta kontakt med kirurgen som opererte deg og høre hvilke muligheter du har. I de fleste tilfeller vil man naturligvis få tilbud om en ny operasjon helt kostnadsfritt. Heldigvis vil man med doctor-patient-1080408_960_720dagens teknologi ikke få plager som ikke er mulig å fikse.

Du skal også være konkret på hvilke plager omkring synet som dukker opp samt hvilke tiltak du har gjort for å få det forbedret. Om du klarer å rette opp synet med kontaktlinser eller briller, så er det mest sannsynlig bare en korrigeringsfeil som har blitt gjort av klinikken – og du er klar til å ta en ny øyeoperasjon kun kort tid etter at du har forhørt deg med klinikken.

Hvis du enda sliter med dårlig syn etter gjentatte besøk hos samme kirurg/klinikk, så kan det anbefales at du får noen andre til å se på øynene dine for å se om noe er oversett. Men seriøse klinikker vil alltid vite hva som kan være risikoen ved en øyeoperasjon.

2 KOMMENTARER

  1. 1 %, ÈN PROSENT, opplever noen små komplikasjoner etter å ha tatt en laseroperasjon. Så det er ikke akkurat det helt store publikummet som kommer til å lese denne artikkelen, det sier jeg bare. Og den ene prosenten vil bare oppleve små ødeleggende ting, ikke noe som er verdt å nevne.

    • Nå tror jeg faktisk det er enda mindre enn èn prosent også. Statistikker i forhold til øyeoperasjoner og laseroperasjoner virker alltid å operere (bokstavelig talt) med “worst case scenario”-tall.

      Teknologien har kommet såpass langt nå at det neppe er særlig risikofylt å ta øyeoperasjon lengre.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here