“Dag og natt”-linser – et godt alternativ til øyeoperasjon

0
1333

Laseroperasjon versus “dag og natt”-linser – hva er best?
Er du lei av briller eller det daglige stresset med å fjerne, rengjøre og desinfisere kontaktlinsene?

Ett alternativ er LASIK-kirurgi. Men hvis du ikke helt er tilfreds med tanken om å utføre øyekirurgi eller

Acuvue 2 er en "dag og natt"-linse. Foto: Lenson
Acuvue 2 er en “dag og natt”-linse. Foto: Lenson

om du er for ung til å utføre dette inngrepet (det er 18 års aldersgrense for laseroperasjoner i Norge), så finnes det også et ikke-kirurgisk behagelig alternativ: “natt og dag”-linser.

De kalles også “døgnet rundt”-linser i enkelte nettbutikker.

Dette er kontaktlinser man kan benytte seg av i en hel måned i strekk uten å måtte ta de av og på. Med andre ord; det er ingenting du skal gjøre i løpet av disse tredve dagene, med unntak av å passe på at du ikke opplever ubehag i øynene. Akkurat som med en øyeoperasjon, så vil disse linsene tilby et problemfritt godt syn.

I denne artikkelen setter vi fokus på hva som er best av en laseroperasjon og “dag og natt”-linser når det kommer til sikkerhet, effektivitet og kostnader.

Sikkerhet – hva er tryggest?

Både kontaktlinser og øyekirurgi (laseroperasjon) er trygge alternativer for det overveldende flertallet av de som har et litt dårlig syn, men begge to kommer med en liten risiko. Bruken av kontaktlinser øker risikoen for øyeinfeksjon, og denne risikoen øker betraktelig hvis man bruker kontaktlinsene mens man

Silikon hydrogel-linser kom på slutten av 90-tallet og revolusjonerte markedet. Foto: David McClenaghan, CSIRO

sover.

Med øyekirurgi har det vært tilfeller hvor enkelte pasienter har pådratt seg problemer med tørre øyne og enkelte synsforstyrrelser i etterkant. I nærmest alle tilfellene har riktignok problemene være midlertidige.

Det er minimale ulykkestall når det kommer til folk som sliter med komplikasjoner etter en laseroperasjon, og grunnene er som regel at:

1. Teknologien blir stadig vekk bedre. Man utvikler hele tiden nye maskiner og utstyr som gjør prosessen enklere og tryggere.

2. Øyekirurger har blitt bedre på å luke ut pasienter som i utgangspunktet ikke er egnede kandidater til en laseroperasjon. Dette hjelper veldig på ulykkesstatistikken.

“Dag og natt”-linser begynte å bli produsert på starten av 1980-tallet. Men mange mennesker opplevde at dersom man hadde linsene på øyet i tretti dager fikk man diverse øyeinfeksjoner. Etter hvert begynte kontaktlinseprodusentene å innse problemet og kortet ned “anbefalt forbrukstid” fra én måned til én uke.

Så hva er forskjellen fra “dag og natt”-linsene som selges nå og de som pådro folk øyeinfeksjon på 80-tallet?

Mot slutten av 90-tallet ble det utviklet et nytt kontaktlinsemateriale kalt “silicone hydrogel” (silikon hydrogel på norsk) som gjorde at øyet fikk tilført seks til syv ganger mer oksygen med de nye kontaktlinsene i forhold til det man gjorde med de tidligere. Det var en revolusjon som gjorde det mulig å med god samvittighet kunne tilby langtidslinser til forbrukerne.

Allikevel er det verdt å påpeke at det finnes en del som ikke synes det er behagelig å sove med kontaktlinser, og du merker fort om du er en god kandidat til denne type linser eller ikke.

Effektivitet – hvilket alternativ er best for et klart syn?

“Natt og dag”-linser. Med 30-dagserlinser vil du umiddelbart få inntrykket av hvor godt du ser. Det vil verken forverres eller forbedres i løpet av den perioden du bruker linsene, så hvis du er en veldig utålmodig person vil dette nok være det beste alternativet for deg.

Og hvis du ser uskarpt er det en enkel prosedyre å endre styrken på linsene dine, eventuelt bruke briller når du skal kjøre bil eller lese avisen.

Laseroperasjon. Som tidligere nevnt, så har forbedret teknologi og økt erfaring bedret statistikken for

En LASIK-operasjon kan være kostnadsbesparende i lengden.
En LASIK-operasjon kan være kostnadsbesparende i lengden.

folk som opplever et perfekt syn etter en øyeoperasjon. De aller fleste pasienter opplever å få et “20/20”-syn eller bedre, skal man tro mange studier.

Men det er dessverre en del pasienter som får endret synet sitt etter en liten stund. Dette er fordi synet vil ikke stoppe å eldes til tross for at man tar en øyeoperasjon – det er nemlig ikke sånn at man kan hindre alderdom med LASIK-teknologi. I enkelte tilfeller kan det faktisk være nyttig å gjennomgå en ny øyeoperasjon, men i de aller fleste tilfellene tar det mange år før synet har gått såpass mye tilbake.

Kostnader – hva er dyrest?

“Dag og natt”-linser. Et års forbruk av denne type kontaktlinser vil koste fra 9000-12,000 NOK per år. En kostnadsmessig fordel ved å velge “døgnet rundt”-linser er at man slipper å bruke penger på linsevæske.

Men husk at den totale kostnaden ved å bruke kontaktlinser kommer an på hvor mange år du velger dette alterantivet. Hvis du bruker denne type linser i mer enn tre år, så har du brukt mer penger enn kostnaden for en laseroperasjon.

Laseroperasjon. Gjennomsnittskostanden for en LASIK øyeoperasjon ligger på rundt 30,000 NOK for begge øynene. De fleste øyeklinikkene tilbyr kundene muligheten for å betale månedlige avdrag sånn at man slipper å ha alle pengene på konto når operasjonen utføres. Men vær obs på høye renter i ren “forbrukslån”-stil før du ber om betalingsutsettelse.

Det er også viktig å påpeke at du trenger å sjekke synet ditt jevnlig etter å ha tatt en laseroperasjon. Du er også nødt til å sjekke øyet for øyeinfeksjonssymptomer, og det er viktig at du kjøper inn noen gode UV-sikre solbriller (Wikipediaside for UV-stråling) for å holde solen unna direktekontakt med øynene de første månedene etter operasjonsdagen.

Så – hva bør du velge?

Det er noen spørsmål du kanskje bør stille deg avslutningsvis før du tar en endelig beslutning.

1. Hva ligger toleransegrensen i forhold til risiko?

Både “natt og dag”-linser og laseroperasjon har innebærer en viss grad av risiko, men det er veldig lite sannsynlig at man opplever signifikante komplikasjoner etter å ha brukt/utført noen av dem.

Hvis du allikevel føler at du ikke ønsker å tukle (unødvendig?) med øynene dine, så bør du gå for det sikreste alternativet, som er å bruke briller.

2. Hvor lei er du av å bruke linser?

Hvis selv det å ta av og på linsene én gang om måneden er for slitsomt for deg, så bør du nok gå for en øyeoperasjon.

3. Er likviditet en viktig faktor?

Hvis du ikke har penger nå eller ønske å knytte deg til mange månedlige bidrag fremover, så kan det å kjøpe kontaktlinser være billigere på kort sikt. Det å kjøpe en laseroperasjon er en investering som krever planlegging og et sterkt ønske om å gjøre det.
LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here