Bør jeg velge linser med høyt eller lavt væskeinnhold?

0
1094

Spørsmålet stilles av mange. På TV, i aviser og gjennom ukeblader kan man se at kontaktlinseprodusenter skryter av å produsere linser med enten “høyt væskeinnhold” eller “passende væskeinnhold”.

Men hva betyr det egentlig at en kontaktlinse har et høyt væskeinnhold – og hvor mye påvirker det linsens komfort?

Tørrhet gir ubehag

Hvis det er noe (nesten) alle linsebrukere kan være enig om, så er det at tørre øyne kan være svært ubehagelig. Det er som regel noe man opplever etter å ha gått med linser en hel dag og nærmer seg de unge natterstimer. Og det er to grunner til at man får tørre øyne når man bruker linser: enten slippes det ikke gjennom nok oksygen til øyet (altså at du har kjøpt deg kontaktlinser som ikke puster godt nok) eller så er væskeinnholdet i linsen for lavt.

Den utfordringen produsentene står ovenfor er altså klar: de skal lage en kontaktlinse som gir synsskarphet, ligge godt på øye og være kostnadseffektiv for både produsent og forbruker – men fortsatt opprettholde en god væskebalanse. Og det er faktisk et par dagslinser som mestrer denne kunsten nå som teknologien har kommet så langt som den har, noe jeg kommer tilbake til senere i artikkelen.

Vannet i kontaktlinsene fungerer som en “leder” som fjerner karbondioksid fra øynene og tilfører oksygen. Allikevel skal man være forsiktig med å produsere linser med alt for høyt væskeinnhold da de har en tendens til å være mer utsatt for rifter og skader, noe som ødelegger dem.

Hvor mye væskeinnhold bør en linse ha for å ikke være ubehagelig?

cup-939479_960_720
Det er et spørsmål som det nesten er umulig å svare på. Hvis du spør en optiker, så vil han eller hun svare: “det øyet ditt kan tåle”. Det er altså ikke et poeng i seg selv å bruke kontaktlinser med alt for mye væske i seg da de er, som tidligere nevnt, litt mer skjøre enn “vanlige” linser.

Jeg har hørt om folk som bruker linser med 38-40 % vann og er fornøyd med det, og de som er nødt til å ha 60 % ++ for å i det hele tatt klare seg gjennom en hel dag med linsene festet på øyet. Du er nødt til å finne ut hvilken kategori du hører til selv.

Dagslinser med høyt væskeinnhold

eyes-149670_960_720
I og med at jeg personlig kun benytter meg av dagslinser og ikke månedslinser, så har jeg bare to stykker å anbefale: Dailies AquaComfort Plus har et væskeinnhold på 69 % – noe som ligger godt over gjennomsnittet. Etter hva jeg har lest meg opp på, så er de spesialdesignet av CIBA Vision (produsenten) til å vare mellom 14 og 16 timer. Riktignok er de litt dyrere enn andre endagslinser, men de sitter perfekt på øynene og holder lenge uten at jeg føler noe ubehag.

En annen linse jeg har fått anbefalt (men kun brukt i èn måned) er Proclear 1 Day. De har et væskeinnhold på 60 %, noe som absolutt er respektabelt. De var riktignok ikke like komfortable som Dailies AquaComfort Plus, men man kunne merke at de består av mer vann enn for eksempel Focus Dailies.

Hvordan vet jeg hva som passer for meg?

Det vet du ikke før du har prøvd. Du kan enten bestille kontaktlinser på nett og satse på at de du bestiller vil dekke behovet ditt eller så kan du ta turen innom en optiker og teste ut forskjelle linser hos han/henne.

Når sant skal sies, så vil det å dra til optiker være en mye mer effektiv løsning enn å bruke pengene på kontaktlinser du kanskje ikke kommer til å få særlig mye bruk for i fremtiden. Allikevel står jeg på mitt når jeg anbefaler de dagslinsene jeg gjør, og hvis du allerede bruker endagslinser bør du i hvert fall gi dem en sjanse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here