Beste kontaktlinser for tørre øyne

7
3240

Denne artikkelen startet rimelig enkelt. Vi svarte på et spørsmål som en leser av nettstedet hadde spurt oss, men det utviklet seg til å bli en full oversikt over de beste endagslinsene og månedslinsene for tørre øyne.

Først gir vi deg oversikten – deretter forklarer vi hvorfor en kontaktlinse er bedre enn en annen mot tørre øyne. Det har nemlig ikke den forklaringen du tror…

Beste dagslinser mot tørre øyne

LinseBeskrivelseFinn billigste pris på nett
Focus Dailies

Et væskeinnhold på hele 69 %, noe som nærmest er unikt. Norges mest solgte endagslinse gjennom tidene.
Dailies Aquacomfort Plus

En videreutvikling av Focus Dailies. Også 69 % væskeinnhold, i tillegg til en helt unik «trippelfuktende teknologi» som både smører, fukter og vedlikeholder øyeeplet gjennom hele dagen. Dailies AquaComfort Plus er utstyrt med en teknologi som gir fuktighet til øyet hver eneste gang du blunker (cirka 15,000 ganger per dag).
Dailies Total 1

Til tross for et samlet væskeinnhold på «kun» 33 %, så inneholder Dailies Total1s overflate hele 80 % væske. Dette er linsen utstyrt med for at den skal være beskyttende mot ytre faktorer slik som skitt, smuss, sigarettrøyk, støv og andre elementer som kan gjøre øynene dine tørre. Hvis du mistenker at du sliter med tørre øyne på grunn av eksterne faktorer, og ikke på grunn av datamaskinen eller genetikk, så er Dailies Total1 et naturlig valg.

Beste månedslinser mot tørre øyne

LinseHvorfor er denne månedslinsen god mot tørre øyne?Finn billigste pris på nett
Biofinity

Mange mener at Biofinity er den ultimate månedslinsen for å motvirke tørre øyne. Denne månedslinsen er laget i et materiale som frigjør væske gjennom hele dagen, og som nærmest garanterer at du ikke sliter med tørre øyne igjen.
Air Optix Aqua

Tilnavnet AQUA sier det meste. Til tross for et beskjedent væskeinnhold (33%), så er den utstyrt med et pustende materiale som slipper gjennom mye oksygen til øyet. Dette stopper deg fra å ha en «klam» følelse på øyet.
Proclear Sphere


Disse linsene er mest kjent for å gå helt opp og ned til «ekstrem styrke» (fra +20 til -20). Men de har også en meget god teknologi som har gjort dem helt resistente mot uttørkning. I tillegg har de også et vanninnhold på 62 %.

Hvorfor får man «tørre øyne»?

Det kan være en rekke faktorer til at man får tørre øyne. Noen mennesker har rett og slett litt mindre aktive tårekanaler enn andre. Sett bort fra biologiske faktorer, så er lange timer foran dataskjremen ofte en faktor som de fleste vil kjenne seg igjen i. Når man kikker inn på en data- eller TV-skjerm vil man automatisk blinke med øynene på en lavere frekvens enn man gjør normalt. Det fører til at øynene dehydreres. Et annet godt eksempel er den norske vinteren. Når vi bor så langt nord som vi gjør, så er det ofte problemer med tørr luft på vinterstid. Øynene er nok et av kroppens organer som gir størst uttrykk for utfordringer ved 20 minusgrader, noe du helt sikkert kjenner deg igjen i…

Tørre øyne kan gi en kløende og ekkel følsle. I verste fall kan øynene føles betent, noe som kan gi kortvarige smerter. Med andre ord: det er viktig å benytte seg av kontaktlinser som hindrer at nettopp dette skjer.

Hvordan kan man unngå tørre øyne?

Til tross for at det kan både være plagsomt og smertefullt, så er dette noe man kan unngå ved å sette enkle forhåndsregler. Både et innkjøp av de riktige kontaktlinsene samt det å ha noen øyedråper tilgjengelig er smarte valg.

Husk også å ta pauser når du jobber foran datamaskinen. For hver time bør du minst ha fem minutter pause hvor du ser ut i luften eller gjør noe annet enn å stirre inn i en skjerm.

Vil kontaktlinser med høyt væskeinnhold alltid være bedre for å motvirke tørre øyne?

Høyt vanninnhold er ikke en ulempe, men heller ikke helt nødvendig for å holde øynene fuktige. Kontaktlinser med VELDIG høyt væskeinnhold har også en tendens til å «suge» tårevæske vekk fra øynene, noe som gjør folk med «kronisk tørre øyne» ganske utsatt.

Det er veldig mange faktorer som spiller inn på om en linse er god mot tørre øyne. Dette er også grunnen til at vi har samlet informasjon fra veldig mange ulike kilder før vi kom frem til listene over dagslinser og månedslinser som anbefales til å fjerne dette problemet.

Hva er de beste linsene for tørre øyne?

Spørsmål:

Jeg sliter virkelig med tørre øyne. Spesielt nå som høsten begynner å nærme seg, så merker jeg at det blir mindre luftfuktighet og da får jeg utrolig tørre øyne.

Problemet er at jeg bruker kontaktlinser og at jeg trenger noen som er kurrante for dette bruket. Har dere noen tips til hvilke linser jeg bør bruke?

Akkurat nå bruker jeg endagslinser, men jeg er villig til å gå over til månedslinser dersom dette er nødvendig for å finne noen gode.


Svar:

I løpet av de siste 6 ukene har jeg gått over til Air Optix Aqua – en kontaktlinse som er spesialdesignet for at brukeren skal unngå tørre øyne. Jeg bruker samme type linser på begge øynene. Jeg har slitt med tørre øyne i en lengre periode, så her har du tips fra en som virkelig har peiling på hva han snakker om.

Skjermbilde 2016-02-03 kl. 12.08.29

Jeg klarer faktisk å gå med disse linsene i mer enn ti timer om gangen før jeg føler ubehag, noe som ikke var mulig da jeg brukte Focus Dailies.

Problemet er at de var uklare. Særlig om natten. Focus Dailies var … nesten … klare nok. construction-workers-1019789_960_720Men, jeg kunne bare ikke bruke dem over en lengre periode – og noen ganger var ubehaget faktisk så ille at jeg tok av meg linsene på jobb og heller tok på briller når jeg skulle ta bussen hjemover.

Jeg jobber nemlig som ingeniør i bygningsbransjen og er veldig mye ute på steder som innehar forurensning. Det gir ikke akkurat noe positivt utslag på linsekomforten.

Jeg leste også at du var villig til å gå over til månedslinser, noe som etter min erfaring er en god avgjørelse dersom du skal finne noen ordentlig gode kontaktlinser som motvirker tørre øyne. Men hvis det er et problem du sliter med, så vil jeg i aller høyeste grad anbefale deg å skaffe deg en god linsevæske sånn at du slipper at det blir et gjentakende problem.

Hva avgjør om en linse er god mot tørre øyne?

Det er to faktorer som spiller inn: linsens væskeinnhold (som normalt ligger mellom 30 og 70 prosent – veldig avhengig av hvilken kontaktlinse det er) og hvor godt kontaktlinsen puster. I gamle dager ble kontaktlinsene laget i et veldig tett materiale for at de skulle unngå rifter og skader, noe som gikk kraftig ut over komforten.

I dag har teknologien kommet veldig langt, og nå lages det linser med svært gode teknologiske løsninger som gjør at man kan gå en hel dag uten å kjenne ubehag.

7 KOMMENTARER

 1. Poenget her er jo bare at de som har det største vanninnholdet også har den beste beskyttelsesmekanismen mot tørre øyne – det er jo fakta som blir påvist av øyeleger.

  • Ja, men det er ikke kun væskeinnhold som har en direkte påvirkning. Også hvor god linsen er til å slippe igjennom oksygen har ganske mye å si for hvor behagelig linsen er og hvor godt den kan motvirke tørre øyne.

 2. Tørt øye-syndrom er forårsaket av en kronisk mangel på tilstrekkelig smøring og fuktighet på overflaten av øyet.

  Konsekvensene varierer fra subtil, men konstant irritasjon til betennelse i fremre (foran) vev i øyet.

  Tørre øyne også er beskrevet av den medisinske termen, keratitt sicca, noe som vanligvis betyr redusert kvalitet eller kvantitet av tårer. Keratokonjunktivitt sicca refererer til øye tørrhet påvirker både hornhinnen og konjunktiva.

  Det er mulig at det er noen kontaktlinser som er bedre enn andre til å forbedre tørt øye, men for oss som har VIRKELIG tørt øye (og da mener jeg en kronisk lidelse som er påvist av legen), så er det svært lite som hjelper. Tror jeg har vært innom alle kontaktlinsene i hele verden uten at noen har virkelig særlig mye bedre enn andre. Må øyedråper til for min del i hvert fall.

 3. Jeg har selv slitt med tørre øyne i en årrekke. Fant ut at det ikke akkurat hjalp å begynne å jobbe på et kontor hvor 90 % av alle røyket. Det var, pent sagt, ikke akkurat det inneklimaet jeg hadde håpet på. Bruker nå Air Optix Aqua fordi jeg hørte at den «smører» øyet på innsiden, noe jeg er helt avhengig av. Hvis jeg ikke får væsketilførsel over en hel dag, så tørker øynene mine fullstendig ut og det føles som sandkorn på øyet (AWWWWWWWW, det gjør vondt!!).

  Så til alle dere som sliter med tørre øyne og føler at dere har prøvd alt av kontaktlinser: kjøp Air Optix Aqua.!

  • Hei, Air Optix Aqua-mann.

   Det er veldig mange i samme situasjon som deg. Godt å høre at du fikk ordnet problemet med å finne en ny kontaktlinse. 🙂

   Mvh

 4. Jeg kommenterte også under «biofinity»-prissammenligningen. Men må allikevel gjøre det her, så jeg er helt sikker på at folk får det med seg.

  BIOFINITY er den beste kontaktlinsen mot tørre øyne. Det er egentlig den eneste linsen som jeg kan gå med når det er vinterstid her i Nord-Norge.

  Kan kanskje høres ut som jeg jobber i Biofinity-konsernet, men det gjør jeg altså ikke

  • Hei Kjølv,

   Biofinity er absolutt en månedslinse som kan hjelpe mot tørre øyne. Den er robust, har et høyt væskeinnhold og, basert på hva jeg har klart å lese meg til på internett, så er det veldig få som mener at den er ubehagelig på øyet.

   Med andre ord: et godt valg! Forstår godt hvis du sverger til Biofinity.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here