Øyeoperasjon og risiko

6
9247

Risiko er det svært mange nordmenn er opptatt av når de skal kjøpe seg en øyeoperasjon. Jeg har oppfattet det slik med de jeg har snakket med som vurderer et slikt inngrep at pris kommer i første omgang, og risiko som en klar nummer to. Ut over at det for min del er motsatt på disse to tingene i prioritert rekkefølge, så mener jeg at det er godt å se at nordmenn tenker over risikoen ved å bruke en øyeklinikk som ikke er sertifisert her hjemme i Norge.

I og med at øyet er et av de mest avanserte stedene på kroppen når det kommer til funksjonalitet, så er det klart at det er en del ting som kan gå galt når man skal ta et kirurgisk inngrep der.

Risiko ved øyeoperasjoner. Foto: Wikimedia Commons,user; Janke


En liste over ting som kan gå galt sett i resultatmessig perspektiv er følgende;

– Tåkesyn
– Bli blind på et eller begge øynene
– Få enda mer skeve hornhinner (noe som enkelt kan rettes opp ved en ny operasjon)

Dette er de tre “vanlige” tingene som inngår i risikoen ved å ta en øyeoperasjon. Men heldigvis er det slik at de fortsatt er ekstremt uvanlige, noe vi besvarer ved neste og følgende spørsmål;


Hvor vanlig er det med komplikasjoner under en øyeoperasjon?

Det er ekstremt sjelden, både her hjemme og utenlands. De eneste tallene jeg kan finne doctor-patient-1080408_960_720frem som er sikker informasjon er at rundt 1 % av alle pasienter (0,96 % for å være nøyaktig) opplever en eller annen form for komplikasjon. Så risikoen er ekstrem liten.Det sto også videre at den aller mest vanlige “feilen” som gjøres er ikke en feil som gjøres av øyekirurgene, men kommer som en følge av genetikken du har liggende i kroppen – og er beskrevet som tåkesyn i en mindre eller lengre periode. Om man har tåkesyn, så vil man kunne slite litt med å ha lengre sikt når det blir mørkt og skumringen siger inn ut over kvelden.


Hva kan man gjøre for å få minst risiko under en øyeoperasjon?

Selvfølgelig er det noen tiltak man kan gjøre for å minimere risikoen. Det aller første (og beste) er å finne ut litt mer om de forskjellige klinikkene som tilbyr øyeoperasjon. Ikke bare tenk på penger, men tenk også på at dette er en operasjon som kommer til å vare livet ut og blir sett på som en av de beste investeringene du noen gang kan gjøre.

Noen velmendende råd til slutt for at du skal skaffe deg det beste og sikreste:

– ta kontakt med andre som har tatt en øyeoperasjon og lytt til råd
– les deg opp på nettsteder som denne
– sjekk ut hvilke øyeklinikker som tilbyr den type operasjon du ønsker deg i ditt nærområde
– ikke vær gjerrig og/eller ta “det første og beste”

I tillegg bør du passe på valg av land og klinikk dersom du skal ta laseroperasjonen i utlandet. Vi vet at det finnes mange brukeranmeldelser/”erfaringsposter” om norske klinikker, men at det er vanskeligere å grave seg frem til objektiv og nøytral informasjon om polske, ungarske og russiske øyeklinikker. Mye av det som blir postet på internett er dessverre sponsede innlegg eller spam. Vær obs på dette når du gjør research.
6 KOMMENTARER

  1. Det er så liten risiko at jeg nesten ikke vil kalle det risiko engang. Øyelegen min på en ikke-nevnbar klinikk i Oslo fortalte meg at han har drevet med LASIK-operasjoner for to forskjellige firmaer i mer enn fem år nå. Antall folk som har fått varige mén? Null.

    Nå vet jeg ikke om man kan stole på han, men fakta er i hvert fall at det er svært få laseroperasjoner som går galt.

    • Det er godt med slik statistikk. Heldigvis utvikles det nye apparater hele tiden som kontinuerlig minker risikoen ved øyeoperasjoner – og nå kan vi vel snart slå fast at det ikke finnes særlig risiko i det hele tatt.

  2. Det er i hvert fall bedre å ta øyeoperasjonen i Norge hvis du skal ha sikkerhet. Og det er best å ta den i utlandet hvis du skal ha det billig.

    Men spør deg selv: er det egentlig verdt å ofre øyehelsen din for 5000 kroner spart?

  3. Jeg har jobbet med øyeoperasjoner i veldig mange år nå og er egentlig overbevist om at risikoen er såpass liten at man nesten ikke skal være redd for at man får dårlgiere syn etter behandlingen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here